Доступність посилання

ТОП новини

«Гаряча точка» у Кривому Розі: міжнаціональний конфлікт чи побутовий інцидент?


Під час акції протесту в Кривому Розі, 23 серпня 2013 року
Під час акції протесту в Кривому Розі, 23 серпня 2013 року
Міліція Кривого Рогу посилено патрулює мікрорайон «Чорногірка» після акції проти «вихідців з Кавказу». Тоді люди вийшли на вулицю через конфлікт, який міліція характеризує як побутовий, а «Тернівське козацтво» – як міжнаціональний. Ця громадська організація вимагає позбавлення українського громадянства та депортації з України всіх вихідців з Кавказу, які хоч раз переступили закон. Між тим, у міліції зазначають: інцидент в Кривому Розі вже вичерпано.

Конфлікт на «Чорногірці» спалахнув, як виглядає, на побутовому ґрунті. За версією місцевої азербайджанської громади, яку озвучив голова криворізького осередку Конгресу азербайджанців України Юсиф Нурієв, 17 серпня місцевий житель, українець, буцімто заважав проїхати на авто своєму сусідові, вихідцеві з Азербайджану, сталась бійка. Наступного дня водій-азербайджанець разом зі ще одним своїм земляком вчинили «розбірки» з українцем. А вже 23 серпня кілька десятків місцевих жителів, українців, вийшли на вулицю з протестом проти присутності «кавказців» у місті. У розпалі емоцій камінням та палицями закидали автівку азербайджанця.

«Чотири дні поспіль я вдома не ночую. Я в тому районі ходжу по домівках, розмовляю з людьми. Я їм розказую: не можна порушувати закон, не можна піддаватись на провокації. Чому через когось повинні страждати всі? У нас 8 тисяч азербайджанців зареєстровані і живуть в Кривому Розі», – сказав у коментарі Радіо Свобода Юсиф Нурієв. За його словами, чимало вихідців з Кавказу приїхали до України два десятиліття тому, тікаючи з «гарячих» точок, прижились у Кривому Розі й до українців ставляться з повагою.

Між тим старожили мікрорайону, де стався інцидент, кажуть, що претензії до сусідів-«кавказців» мають давно. Як розказав Радіо Свобода місцевий мешканець Юрій, окремі представники азербайджанської громади поводяться «провокативно»: гучно вмикають музику, їздять на високій швидкості вузенькими вулицями. Нещодавня бійка ще більше розпалила емоції людей.

«Ці люди ведуть асоціальний спосіб життя, ніде не працюють, не зрозуміло, чим займаються. Кожен місяць якісь конфлікти, бійки з місцевими. Вулиці вузенькі, літають, ніякі правила дорожнього руху їм не писані. Влада не реагує, от люди не витримали», – сказав Юрій.

Вже кілька днів «для профілактики» у мікрорайоні «Чорногірка» чергують правоохоронці, зокрема спецпідрозділ «Беркут». Речник міського управління МВС Оксана Фіщенко зазначає: проти учасників інциденту вже порушили кримінальні провадження за статтею «хуліганство».

«Ми не хочемо роздмухувати міжнаціональний конфлікт, все відбувалось на побутовому підґрунті. Кажуть, що була якась ДТП, розбили голову дитині. Це все неправда, я не знаю, навіщо це хтось накручує. У підсумку була викликана міліція, щоб зберегти громадський порядок. Практично весь особовий склад криворізької міліції був залучений. Зараз встановлюються всі особи, їхня причетність, вони будуть нести кримінальну відповідальність також і за статтею 295 – «Заклики до вчинення дій, що загрожують громадському порядкові», – розказала речник міського управління міліції.

За правопорушення одного депортувати всю родину?

Між тим, в громадській організації «Тернівське козацтво» зробили заяву про те, що вимагатимуть видворення з України для всіх вихідців з Кавказу, які хоч раз переступили закон.

«Ми будемо вимагати ухвалення закону на рівні Верховної Ради: за один кримінальний злочин депортувати всю сім’ю, позбавляти громадянства, відсилати на батьківщину, звідки приїхали. Навіщо нам ці проблеми? А якщо Європа від нас вимагатиме, щоб вони були тут, то давайте будувати для них табори для переміщених осіб, але нехай Європа їх і утримує. Бо у нас проблем з ними все більше і більше стає», – заявив керівник цієї організації Юрій Настусенко.

Тим часом у азербайджанському земляцтві Дніпропетровщини такими заявами обурені. Там кажуть, що 8 тисяч вихідців з Азербайджану, які мешкають у Кривому Розі, є громадянами України і ні про яку депортацію мова не може йти.

«Перед законом ми всі однакові. Як можна людину депортувати, якщо вона є громадянином України? Такої статті немає. Якщо людина порушила закон, будь ласка, судіть її на території України. А які можуть бути масові депортації, це що, часи Сталіна?» – заявляє голова Конгресу азербайджанців України в Кривому Розі Юсиф Нурієв.

Наразі правоохоронці заявляють, що інцидент у Кривому Розі вичерпано, однак посилені патрулі міліції з мікрорайону прибирати поки не поспішають.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG