Доступність посилання

ТОП новини

У квартирах українців може стати холодніше – експерт


Київ – Скорочення споживання газу підприємствами теплокомуненерго, про що заявив міністр ЖКГ Геннадій Темник, може закінчитися холоднішими батареями в оселях українців. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив директор «Інституту міста» Олександр Сергієнко. За його словами, зараз реальних підстав для скорочення споживання палива цими підприємствами немає. Також він висловив сумніви щодо готовності українського житлово-комунального господарства до початку опалювального сезону.

– Підприємства теплокомуненерго у цьому опалювальному сезоні розраховують скоротити споживання газу на 5% у порівнянні з минулим роком. Які підстави є для цього?


– Це виглядає, як гасло. Підставою може бути, наприклад, тепла зима. З іншого боку, підставою може бути технічне переоснащення, тобто, використання палива з більшим коефіцієнтом корисної дії. І навіть при скорочених витратах газу ми будемо отримувати ту ж саму кількість гігакалорій. Якби це було б так, це було б чудово. Ну, і третій варіант – це просто скорочення газу, щоб відзвітувати перед урядом, що ми скоротили споживання газу. Як це вплине на населення, ніхто не говорить.
Навіть при скорочених витратах газу, ми будемо отримувати ту ж саму кількість гігакалорій
Олександр Сергієнко

– Чи не призведе це до того, що батареї у помешканнях стануть холоднішими?

– Цілком може бути. Якщо підприємства підуть найпростішим шляхом, будуть знижувати температуру теплоносія, то це елементарно виллється у те, що буде приходити більш холодний теплоносій, і, відповідно, люди отримуватимуть холодніші приміщення.

– Все таки, чи реальне скорочення споживання газу цивілізованими методами?

– Мені все таки видається, що це просто гасло, тому що, якби у нас у країні дійсно відбулося масштабне переобладнання підприємств теплокомуненерго – установка нових котлів, прокладання нових тепломереж, то це було б зрозуміло. Але, наприклад, Київенерго планує до початку опалювального сезону перекласти 270 кілометрів труб. На тлі майже 4,5 тисяч кілометрів (це крапля у морі) кардинального поліпшення не відбудеться. Те ж саме можна сказати щодо всієї країни. Підприємства просто будуть змушені, як то кажуть, взяти під козирок, і виконати вказівку скоротити на 5%.

– Тобто, Ваш прогноз, що в оселях стане холодніше?

– Мені здається, що все іде до того.

– У якому стані житлово-комунальне господарство входить у новий опалювальний сезон?

– Це покажуть перші запуски тепломереж постачання тепла. У нас завжди місцева влада звітує, що все в порядку, все добре, але як тільки починається підключення до тепла, тут же йдуть масові пориви, масові відімкнення. Ця ситуація повторюється щороку. Немає підстав говорити, що підприємства готові до зими.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG