Доступність посилання

ТОП новини

Путін говорить про Україну грайливо-зневажливо – російський оглядач


Президент Росії Володимир Путін
Президент Росії Володимир Путін
Москва – «Що б не відбувалося, і куди б Україна не йшла, ми все одно колись і десь зустрінемося. Чому? Тому що ми – один народ… у нас одна дніпровська київська купіль, у нас, безумовно, спільні історичні корені і загальні долі, у нас спільна релігія, спільна віра, у нас дуже схожа культура, мови, традиції і менталітет» – ці слова виголосив у середу президент Росії Володимир Путін в інтерв’ю Першому російському телеканалові і агентству «Ассошієйтед пресс». Експерти відзначають, що це висловлювання було зроблене в той момент, коли відносини між двома країнами зазнають непростих часів. Цього ж дня у Москві переговори зі своїм російським колегою Сергієм Шойгу провів міністр оборони України Павло Лебедєв.

«Росія вважає Україну своїм стратегічним партнером і, виходячи з цього, будує двосторонні відносини по лінії міністерств оборони наших країн», – заявив у середу керівник Міноборони Росії, генерал армії Сергій Шойгу. А його український колега Павло Лебедєв зазначив, що перед двома країнами стоять багато в чому схожі завдання з реформування і розвитку збройних сил.

На думку експертів, головними питаннями, які однаково важливі як для України, так і для Росії, є добудова українсько-російського військово-транспортного літака Ан-70, експлуатація полігону «НИТКА», і, звичайно ж, низка проблем, пов’язаних із Чорноморським флотом.

Головний редактор журналу «Національна оборона» Ігор Коротченко вважає, що навіть у нинішній складній політичній ситуації можна розраховувати на ухвалення рішень, що влаштовують обидві сторони.

«Ці переговори двох міністрів оборони не можуть проходити поза загальним контекстом російсько-українських відносин. Вони сьогодні, ми знаємо, непрості. Але, гадаю, в будь-якому випадку можна буде вийти на якісь узгоджені рішення, якщо на те буде добра воля сторін», – зазначає Коротченко.

Що криється за словами Путіна?

Одноденний візит українського міністра оборони до Москви проходив під акомпанемент бурхливого обговорення інтерв’ю Володимира Путіна, яке він дав російському «Першому каналові» державного телебачення та агентству «Ассошієйтед пресс». Не оминув увагою президент Росії і відносини з Україною.

Керівник Центру українських досліджень Інституту Європи РАН, головний редактор журналу «Сучасна Європа» Віктор Мироненко звертає увагу не стільки на слова, сказані Путіним, скільки на інтонацію.

Путін не говорить того, про що думає насправді
Віктор Мироненко
«Володимир Путін небайдужий до України. Він сказав кілька речей загальновідомих, що не підлягають сумніву, про те, що долі двох народів пов’язані. Але найнеприємніше полягає в тому, що, мені здається, президент не говорить того, про що думає насправді. Ця якась тональність грайливо-зневажливо легка, вона абсолютно не відповідає характерові моменту, якого зазнають відносини між двома країнами. Мені здається, сама сумна реальність полягає в якійсь неймовірній, небаченій за всю історію самоті Росії на просторі, навіть найближчому до себе», – зауважує Віктор Мироненко.

На його думку, слова Путіна про близькість двох народів очевидні. Однак, зауважує експерт, йдеться саме про народи, а не про політику, недалекоглядність якої і привела до нинішньої ситуації.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG