Доступність посилання

ТОП новини

Плакат із простреленою головою – цього разу на адресу мера Львова


(фото: www.vgolos.com.ua)
(фото: www.vgolos.com.ua)
Львів – Львівські правоохоронці шукають невідомих осіб, які вивісили увечері на площі Ринок банер із зображенням чоловіка з буцімто простреленою головою, схожого на мера Андрія Садового. Правоохоронці розцінили це як хуліганство і відкрили кримінальне провадження. Однак це не перша акція такого характеру, яку місцеві експерти називають піаром.
Андрій Садовий
Андрій Садовий

Мер Львова Андрій Садовий не звертався з заявою до правоохоронних органів, а про те, що банер із зображенням, схожим на нього, з’явився у неділю ввечері на площі Ринок на будівлі універмагу, дізнався з інтернету. Невідомі накинули шматок тканини із зображенням мера на рекламу, яка прикриває будинок, а також розкидали на вулиці листівки з текстом, що мерія занизила майже у 5 разів ціну оренди на цей будинок у центрі міста, нагадали, що міські чиновники заборонили і не виділили 40 тисяч гривень на концерт до 70-ї річниці створення дивізії «Галичина».

Кожного дня приймаю непрості рішення і, звісно, це комусь може не подобатись, але є правоохоронні органи, то нехай займаються
Андрій Садовий
«Я поважаю тих людей, хто мені у вічі висловлює претензії, а то щось вішати вночі… Я кожного дня приймаю непрості рішення і, звісно, це комусь може не подобатись, але є правоохоронні органи, то нехай займаються», – прокоментував інцидент мер Львова Садовий.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею «хуліганство». Банер провисів недовго і побачили його лише кілька перехожих.

Перед мером був депутат і президент

Місяць тому невідомі особи вивісили у Львові листівки з зображенням із цяткою на чолі (буцімто від кулі) народного депутата-свободівця Юрія Михальчишина. Автори листівок назвали політика зрадником інтересів львів’ян, бо депутати-свободівці у міській раді продають землю регіоналам.

Юрій Михайльчишин звернувся, на відміну від міського голови, із заявою у правоохоронні органи, але досі справа не розкрита.

Професор політології Юрій Шведа вважає, що такі дії – радше попередження на адресу мера щодо його позиції у вирішенні питання щодо нерухомості.

Це розборки місцевого характеру
Юрій Шведа
«Це розбірки місцевого характеру. На кшталт, не вирішив це питання, а у нас, мовляв, достатньо ресурсів і нахабності розпочати активну кампанію по дискредитації. Мені видається, що ще рано говорити про систематичну кампанію, спрямовану на розкрутку якогось конкретно кандидата на мера», – зауважив політолог.

Спрацьовує сучасна стратегія політичної боротьби

Розміщені влітку банери в українських містах із зображенням нібито Віктора Януковича з цяткою на чолі були, як виявилось потім, грою молодих людей, які висловлювали у такий спосіб «свою громадянську позицію». Натомість зображення з депутатом і львівським мером це вже піар-технологія, говорить керівник львівського обласного осередку Комітету виборців України Оксана Дащаківська. Це зроблено навмисно, щоб цих політиків пов’язати з президентом і понизити їхній рейтинг.

«Так чи інакше виникають асоціації, що та людина нічого, як і Янукович, не зробила, тобто метою є створити незримий зв’язок між Михальчишином і Януковичем, Садовим і Януковичем. Це не одноразова акція, це один із кроків піар-технологій. Піар, флеш-моби розраховані на короткотривалий час, щоб побачили лише обрані люди, а всім іншим про це розповіли і показали. Це одна з сучасних стратегій», – каже політолог.

Виборча кампанія до місцевих органів влади, яка має відбутись у 2015 році, як і президентські вибори в Україні, за прогнозами експертів, буде дуже жорсткою і брутальною. Тим паче у Львові – місті, яке є цікавим з політичного огляду. Тому експертам нескладно передбачити, що протистояння лише загострюватиметься.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG