Доступність посилання

ТОП новини

Ми занепокоєні законодавством Росії, яке обмежує права всіх громадян – посол США в ОБСЄ


Деніел Бер
Деніел Бер
Деніел Бер – новий посол США в ОБСЄ. Під час організації щорічної наради з проблем імплементації питань з людського виміру в діяльності ОБСЄ, що відбувалася у Варшаві, Бер розмовляв з кореспондентом Радіо Свобода Рікардом Йозв’яком. Йшлося про наближення президентських виборів в Азербайджані, ситуацію в Білорусі, також позицію американського посла – як одного з небагатьох відкритих геїв – щодо становища ЛГБТ-спільнот у Росії. Насамперед, Деніел Бер розповів Радіо Свобода, як він розглядає свою діяльність в ОБСЄ, чи хотів би посол США звернути більш конкретну увагу на якісь окремі країни.

– Очевидно, що тиск є досить важливою частиною діяльності ОБСЄ. Але є і фактори привабливості. Я маю на увазі, і це дійсно моя думка, що ОБСЄ може підтримати і допомогти через свої незалежні установи якраз привабливими пропозиціями для держав в рамках організації. Це й технічна допомога на місцях на постійній основі. Що дає урядам дійсно продемонструвати – не лише іншим країнам, але й своїм власним громадянам – прихильність влади до досягнення прогресу. Це також дає можливість продемонструвати міжнародним інвесторам та іншим в економіці країни, що влада тут прихильна до покращення управління, прогресу щодо відкритої економіки та прихильності до регіональної стабільності.

– Яка Ваша думка про наступні вибори президента в Азербайджані?

– Я думаю, що тут складається дуже складна ситуація. Спостерігається великий тиск на громадянське суспільство, і є серйозні питання щодо незалежності ЗМІ. Там має місце великий тиск на незалежних журналістів, як, наприклад, на Хадіджу Ісмаїлову, мужню, вражаючу, учасницю журналістських розслідувань, яка вказує на корупцію у владі. Я думаю, в Азербайджані одним із показників прогресу було б, коли демократичні лідери бачили б у таких журналістах, які ведуть свої розслідування, не лише позитивну критику, а й частину рішень для покращення управління для благ народу. Вам необхідні такі голоси, щоб демонструвати, що невірно, що необхідно виправляти… Так що будь-який тиск і намагання припинити діяльність ЗМІ в Азербайджані у день виборів, я вважаю, викликає жаль.

– Як Ви сприймаєте Білорусь, де, як виглядає, мало змін?

В Білорусі залишаються серйозні проблеми в царині прав людини. Нічого тут не змінилося за останній час
– Я приїхав сюди з Вашингтона, і одне з питань, над яким я працював із колегами з різних країн у США, було досить вдало викладене в резолюції Ради з прав людини (ООН), яку обґрунтував спеціальний доповідач з питань Білорусі. Зрозуміло, що світ вказує на те, що в Білорусі залишаються серйозні проблеми в царині прав людини. Ви абсолютно праві, що нічого тут не змінилося за останній час. І це буде вимагати від верховного керівництва змін у напрямках діяльності. Це можливість вибору, і коли він буде зроблений заради досягнення прогресу, я думаю, що Олександр Лукашенко буде бачити, що є великі переваги як для нього, так і для народу Білорусі.

– Ви один із дуже небагатьох відкритих геїв серед американських послів, і у Вашій роботі посла ОБСЄ Вам доведеться мати багато справ із Росією. Чи Вас це не лякає трохи, у зв’язку з подіями в Росії останнього часу?

Ми пояснили наше занепокоєння з приводу законодавства Росії, яке обмежує права всіх громадян
– Ні, такого немає. Я маю на увазі, що набагато важливішим за те, що я гей-дипломат, є факт – що я посол Сполучених Штатів Америки. У мене вже склалися добрі робочі стосунки з моїм російським колегою в ОБСЄ. Ми вже кілька разів мали розмови. Я пояснив йому, що буду прямим і відкритим з ним та запропонував йому те ж саме щодо мене і я не бачу жодного реального неспокою щодо цього… Ми пояснили наше занепокоєння з приводу законодавства Росії, яке, варто зауважити, не просто обмежує права лесбійок, гомосексуалів, трансґендерів чи бісексуалів (ЛГТБ-спільнот), воно обмежує права всіх громадян… Це трапляється там, знову й знову, у контексті багатьох проблем з правами людини… Це стосується й закону про так званих іноземних агентів, набігів поліції на неурядові організації… Тому ми повинні пам’ятати, що закон про заборону пропаганди гомосексуалізму не один такий там.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG