Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті відзначили 71-у річницю УПА


Пішою ходою центральною частиною міста учасників національно-визвольних змагань, представників ветеранських і козацьких організацій, громадськості розпочалося в неділю в Івано-Франківську відзначення 71-ї річниці створення УПА та Дня українського козацтва, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

З меморіального скверу, де біля символічної могили борцям за волю України панахиду відслужили священики трьох традиційних конфесій, пішохідною вулицею Незалежності хода рушила до Вічевого майдану. Молоді люди несли синьо-жовтий прапор, а за ними ішли кілька десятків літніх воїнів Української повстанської армії.

Близько тисячі людей зібралися на віче, де промовці згадували подвиг учасників визвольних змагань і нарікали, що до цього часу ці люди гідно не пошановані на державному рівні.

За словами народного депутата, представника ВО «Свобода» Олександра Сича, «під українськими знаменами сидять противники, які, втішаючись державницькими кріслами, високою зарплатнею і соціальним статусом, не мають бажання визнавати УПА». В цьому він звинуватив не лише комуністів і регіоналів, а й «галицьких чиновників та націонал-демократів різного штибу».

На думку Олександра Сича, «Армія УПА не може постати сьогодні в Галичині, бо Галичина опанована комуністичним матеріалізмом, совєцьким пристосуванством і світоглядною колаборацією».

«УПА може постати на Великій Україні, вернувшись до своєї колиски – колиски Тараса Шевченка, Миколи Міхновського, Братства тарасівців, Холодного Яру. Тому що сьогодні українці на Великій Україні відчувають такий гніт соціальний і національний, який галичани відчували в 20–30-х роках під Польщею», – сказав на вічі народний депутат.

На святкування до Івано-Франківська з Харкова приїхав голова Крайового братства ветеранів ОУН-УПА Володимир Столярков, син репресованих учасників визвольних змагань. Він розповів про свою обітницю створити у Харкові таку організацію, яка сьогодні налічує понад 70 членів, і про те, як у Харкові руйнують пам’ятники героям.

А голова Всеукраїнського братства ОУН-УПА Богдан Борович скаржився, що чиновники перешкоджають проводити розкопки «Меморіалу», бо «бояться правди».

На Прикарпатті живе близько півтисячі колишніх вояків УПА. Як повідомив перший заступник голови Івано-Франківської обласної ради Василь Левицький, усім їм виплачується надбавка до пенсії, а незабаром за фінансової підтримки обласної ради буде видана фундаментальна праця про національно-визвольну боротьбу на Західній Україні на початку ХХ століття.
XS
SM
MD
LG