Доступність посилання

ТОП новини

Під час відвідин Януковичем Естонії знову йшлося про європейські цінності


Президент України Віктора Януковича (ліворуч) і президент Естонії Тоомас Гендрік Ільвес, Таллін, 15 жовтня 2013 року
Президент України Віктора Януковича (ліворуч) і президент Естонії Тоомас Гендрік Ільвес, Таллін, 15 жовтня 2013 року
В Естонії чекають «прориву у відносинах» України з Євросоюзом і вітають появу політичного консенсусу з цього приводу в Україні. Про це у своїй заяві після зустрічі з президентом Віктором Януковичем у Таллінні сказав президент Естонії Тоомас Гендрік Ільвес. Аналітики вважають, що кожен європейський візит і слова підтримки важливі для Києва напередодні підписання угоди, але про справжній прорив можна було б говорити, коли б ішлося про візит до Берліна чи Парижа, а не до Таллінна.

У столиці Естонії Віктор Янукович наголосив, що підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС на саміті «Східного партнерства» є ключовим завданням України.

«Ми очікуємо, зокрема, запровадження поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі, що дозволить як українцям, так і європейцям уже незабаром відчути практичні переваги взаємодії між Україною та ЄС у новому форматі», – зазначив він.

Вибір майбутнього вашої країни є зважений і представляє найкращий шлях для України і її народу
Тоомас Гендрік Ільвес
Президент Естонії Тоомас Гендрік Ільвес зі свого боку заявив: поява широкого консенсусу з приводу інтеграції з Європейським Союзом «створює почуття впевненості в Європі у тому, що вибір майбутнього вашої країни є зважений і представляє найкращий шлях для України і її народу».

Разом з тим президент Естонії наголосив, що ЄС має великі очікування від України.

«Що ми очікуємо від України – підтвердження її відданості принципам, на яких збудований Європейський союз: свобода слова, прозорість і рівні умови у здійсненні правосуддя; прозорість в економіці і в політиці, ринкова економіка з чіткими правилами; верховенство закону» – все це, на переконання президента Ільвеса, піде на користь Україні як державі і суспільству.

На думку директора дослідницьких програм зі «Східного сусідства» ЄС і Росії Фінського інституту міжнародних відносин Аркадія Мошеса, кожен візит до європейської столиці важливий напередодні підписання угоди з ЄС, але існують великі різниці між європейськими столицями.

Набагато більше враження справило б прийняття Януковича на найвищому рівні в Берліні чи в Парижі
Аркадій Мошес
«Немає нічого дивного у тому, що відбувся візит до Естонії. Набагато більше враження справило б прийняття Віктора Януковича на найвищому рівні в Берліні чи в Парижі. Тоді можна було б говорити про те, що такий візит означає, що підписання угоди є вирішеним питанням. Візит до Естонії не є таким індикатором – це лише дипломатична рутина», – вважає аналітик зі сусідньої Фінляндії.

А те, що під час візиту до Таллінна вже не йшлося про звільнення з ув’язнення Юлії Тимошенко, на думку Аркадія Мошеса, означає тільки те, що все, що з цього приводу можна було сказати Віктору Януковичу, вже було сказано. А тому всі чекають від українського президента тільки дій.

Лише тоді, коли, ми будемо знати, що її (Тимошенко) звільнено, і на яких умовах її звільнено, можна буде говорити про те, що справа вирішена
Аркадій Мошес
«Бо лише тоді, коли, ми будемо знати, що її (Тимошенко) звільнено, і на яких умовах її звільнено, можна буде говорити про те, що справа вирішена. Зараз я можу сказати лише одне: я не можу собі уявити підписання угоди без її звільнення. Але якби українській дипломатії таки вдалося цього досягнути, можна було б порівнювати їх з найкращими дипломати усіх часів», – з іронією зазначив аналітик із Фінського інституту міжнародних відносин.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG