Доступність посилання

ТОП новини

Михайло Ходорковський 10 років за ґратами


Михайло Ходорковський
Михайло Ходорковський
Минає вже 10 років від дня арешту Михайла Ходорковського. 25 жовтня 2003 року співвласник і голова нафтової компанії «ЮКОС» був затриманий в новосибірському аеропорту «Толмачево». Ходорковський відбуває покарання за вироком суду у виправній колонії в Карелії.

«Минуло десять років, які я провів у в’язницях і таборах нової Росії. Змінилося багато чого. У старшого сина з’явилася і підросла власна дочка – моя перша внучка, яку я ніколи не бачив. Молодші, яких я залишив 4-річними малюками, витягнулися вище мене і починають входити в доросле життя. Дочка закінчує інститут. Дружина, яка всі роки підтримувала мене, залишилася в будинку одна. Батьки зовсім постаріли, і їхнє здоров’я залишає бажати кращого», – написав Михайло Ходорковський у статті для газети New York Times.

Син Ходорковського Павло, що живе у США, в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив, що колишній голова ЮКОСу намагається не звертати уваги на тяжке життя в колонії і не говорить про це з близькими людьми. Він сподівається вийти на свободу в серпні 2014 року. Проте, за словами Павла Ходорковського, його батько не збирається в майбутньому повертатися в бізнес і займатися політикою.

Мій батько не повертатиметься в бізнес. Ця частина життя для нього пройдена
Михайло Ходорковський
«Мій батько сподівається, насамперед, повернути всі борги своєї сім’ї, які, як він вважає, накопичилися за останні 10 років. Після цього, звичайно ж, він не збирається йти на пенсію. Те, що мені відомо: він не повертатиметься в бізнес. Ця частина життя для нього пройдена, він досягнув у ній певного успіху, і він не збирається повертатися у нафтовий бізнес або займатися яким-небудь іншим бізнесом. Мій батько не бачить себе політиком, тому що за останні кілька років з’явилося багато опозиційних політиків, які дійсно почали активно займати ту політичну нішу, яка порожніла попередні декілька років, із 2003 року, навіть, мабуть, і раніше», – зауважив син Ходорковського.

Із надією на свободу

Серед тих, хто сприйняв драму Михайла Ходорковського як свою особисту, відома актриса Наталя Фатєєва. Вона захоплюється стійкістю і мужністю Михайла Ходорковського.

Це жахливо і страшно, що 10 років у людини вкрав нікчемний, бридкий і огидний тип. Це все справа його рук
Наталя Фатєєва
«Це все жахливо і страшно, що 10 років у людини вкрав цей нікчемний, бридкий і огидний тип. Це все справа його рук. Ми всі чекаємо і сподіваємося, що найближчим часом Ходорковський і Лебедєв будуть на волі. І ми зможемо спілкуватися вже не через скло акваріума або через клітку, а спілкуватися як нормальні живі люди», – зауважила Фатеєва.

За першим вироком Михайла Ходорковського мали звільнити у 2011 році. Але в 2009-му почалась друга справа. Відповідно до рішення Верховного суду Росії колишній глава «Юкоса» повинен вийти на свободу 25 серпня 2014 року. Але є ще надія, що Ходорковський і його партнер у бізнесі Лебедєв підпадуть під амністію в грудні 2013 року, яка приурочена до 20-річчя російської конституції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG