Доступність посилання

ТОП новини

Україні вигідно, що Росія посилює охорону кордону – Скіпальський


Прикордонники закликають не політизувати ситуації, яка виникла на кордоні Луганської області. У селі Красна Талівка Луганської області росіяни почали зводити загородження з колючого дроту. Щоб потрапити в сусідній населений пункт по інший бік кордону, українцям тепер доводиться долати відстані у 100 кілометрів. Попри незручності для людей, існує думка, що старання російських прикордонників Україні підуть лише на користь.

Українське село Красна Талівка затиснуте між двома районами Російської Федерації – Мілерівським і Тарасівським. І якщо до першого можна без проблем потрапити через офіційний пункт пропуску, обладнаний за всіма нормами, то до другого люди ходили фактично полем, російські прикордонники на місцевих жителів особливо не зважали, розповідає сільський голова Красної Талівки Дмитро Винник.

Однак, тепер росіяни почали укріплювати прикордонну смугу і загородили територію. Селяни, які роками звикли не помічати державного кордону, обурені, особливо ті, у кого родичі на іншому боці. Таких людей, яким постійно необхідно перетинати кордон, у селі небагато, але більшість просто не може зрозуміти дії прикордонників, вважає сільський голова Дмитро Винник.

«Тут у нас є одна жителька – Сидоренко. У неї там уже два роки батько хворий лежить. То вона на велосипед сіла, два кілометри проїхала, привезла харчів, а зараз вона не може перейти. Таких людей небагато. Ну, просто їм це боляче, що піднімається таке питання», – говорить Дмитро Винник.

Отримати пояснень від російських прикордонників сільський голова Красної Талівки не зміг. Каже, посилення контролю на кордоні почалося приблизно з травня місяця.

«У них немає відповіді. Я розмовляв з одним із офіцерів. Він посміхається, а відповіді ніякої не має», – додав Дмитро Винник.

Це боротьба з контрабандою – Гордейчук

Тим часом представники Держприкордонслужби України вважають, що проблеми не існує, політика тут ні до чого. Додаткові заходи контролю з боку російської сторони – це боротьба з контрабандою, каже начальник прес-служби Луганського прикордонного загону Віталій Гордейчук.

Є колючий дріт і з нашої сторони, і з російської. Кожен рік загородження оновлюється, щоб перекрити контрабандні обходи
Віталій Гордейчук
«Є колючий дріт і з нашої сторони, і з російської. Кожен рік загородження оновлюється, щоб перекрити контрабандні обходи поза пунктом пропуску всіх, хто там намагається перетнути незаконно державний кордон. Росія це не в односторонньому порядку робить. Це звичайне інженерне загородження. Те, що хочуть з цього зробити сенсацію, це неправильно», – сказав Віталій Гордейчук.

На обладнання кордону потрібні значні кошти

За роки незалежності Україна так і не змогла нормально обладнати свій східний кордон. Для деяких місцевих жителів кордон став справжнім бізнесом. Тут постійно ловлять контрабандистів та нелегальних мігрантів, дуже часто прикордонники виявляють трубопроводи з перекачування пального з Росії. Натомість, як виглядає, відсутня нормальна інфраструктура для перетину кордону законослухняними громадянами. Самотужки жителям села Красна Талівка проблеми не вирішити, переконаний сільський голова Дмитро Винник. За його підрахунками, щоб організувати пункт пропуску, потрібно близько 700 тисяч гривень.

І Україна, і ЄС мають бути зацікавлені в тому, щоб Росія навела порядок на кордоні, зазначає екс-заступник голови СБУ Олександр Скіпальський. На його думку, Україні також потрібно більше уваги приділяти своїм східним кордонам.

Абсолютна більшість нелегальних мігрантів, які йдуть через Україну в Європу, вони надходять із Росії або Білорусі
Олександр Скіпальський
«Абсолютна більшість нелегальних мігрантів, які йдуть через Україну в Європу, вони надходять із Росії або Білорусі, тому нам також вигідно наводити порядок в охороні кордонів. А для того, щоб наводити, держава повинна фінансувати», – зауважує Олександр Скіпальський.

У Луганській обласній адміністрації ситуації з пунктами пропуску поки не коментують. Лише заявили, що проблему потрібно вирішувати на міждержавному рівні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG