Доступність посилання

ТОП новини

В Україні більшає політв’язнів – експерти


Київ – Кількість політв’язнів в Україні зростає за рахунок тих, кого боїться чинна влада – таких висновків дійшли і громадські активісти, які захищають в’язнів сумління, і правозахисники. Проте перелік та критерії визначення політв’язнів у кожного – свої. Натомість у владі заперечують наявність політв’язнів в Україні, наводячи приклад екс-прем’єра Юлії Тимошенко, яку, за твердженням депутатів від Партії регіонів, засудили за конкретні кримінальні злочини.

30 жовтня, у День захисту політв’язнів, громадські активісти провели низку акцій протесту в Києві та інших українських містах. Так, опівдні український Комітет визволення політв’язнів спільно з білоруськими захисниками в’язнів сумління провів мітинг на майдані Незалежності, а потім – активісти звернулися з приводу цієї проблеми до посольств Євросоюзу та Білорусі. Нині в Україні зростає кількість політичних в’язнів – за рахунок найактивніших українців, в діях яких влада бачить загрозу для себе, заявив Радіо Свобода координатор Комітету визволення політв’язнів Микола Коханівський.

Із приходом до влади Партії регіонів і власне Януковича, в країні діє режим, який ми називаємо внутрішньою окупацією
Микола Коханівський
«Із приходом до влади Партії регіонів і власне Віктора Януковича, в країні діє режим, який ми називаємо внутрішньою окупацією. І ті люди, які свідомо виступають проти знищення своєї країни, які виступають за правду та сповідують цінності, притаманні українській нації – вони власне з того часу і є переслідуваними», – підсумовує активіст.

Микола Коханівський наводить підготований громадськими організаціями перелік із 22 українців, які ув’язнені за політичними мотивами. Прикметно, що серед них немає Юлії Тимошенко. Водночас, в нього включили, зокрема, Віталія Запорожця, якого судять за вбивство нападника-міліціонера, а також Дмитра Павліченка та його сина Сергія, які відбувають термін за звинуваченням в убивстві судді.


Активіст організації «Чорний комітет» Богдан Тицький пояснює наявність таких засуджених у списку тим, що вони діяли з політичних переконань та своїми діями чинили опір режимові.

Не варто плутати політв’язнів та несправедливо засуджених – Діденко

Зі свого боку, координатор проектів Харківської правозахисної групи Андрій Діденко наголошує, що в даному разі громадськість поєднує дві різні категорії потерпілих: політичних в’язнів, і несправедливо засуджених.

Водночас Андрій Діденко визнає, що в’язнів сумління за останні роки стало більше.

Ми навели чітке визначення політв’язня: це людина, яку переслідують за політичними мотивами
Андрій Діденко
«На сайті Харківської правозахисної групи ми навели чітке визначення політв’язня: це людина, яку переслідують за політичними мотивами. Якщо раніше це були поодинокі випадки, то за останні роки кількість зросла в рази, – зазначає правозахисник. – Нещодавно ми нараховували трохи менше 30 осіб, але їхня кількість продовжує зростати. До політв’язнів часто зараховують й інших, таких як Павліченки та Запорожець. Але такі випадки – скоріше є проявами вибіркового правосуддя та несправедливих вироків, які викликають розумні сумніви».

В часи президентства Віктора Ющенка тодішня опозиція, Партія регіонів називала політв’язнем регіонала Бориса Колесникова. Нині найвідомішим політв’язнем в Україні, як вважають, є колишній прем’єр Юлія Тимошенко, яку засудили до семи років за те, що вона нібито незаконно впливала на підписання газових угод із Росією. Європейський суд з прав людини підтвердив, що її арешт та тримання під вартою під час суду мали ознаки політичного переслідування. Між тим, в Партії регіонів нині вважають, що в Україні фактично відсутні політв’язні.

Депутат-регіонал Володимир Олійник в коментарі Радіо Свобода висловив переконання, що політв’язнем не може бути той, кого засудили за будь-які правопорушення.

Сьогодні я не бачу категорії політв’язнів в Україні
Володимир Олійник
«Варто зважати не на людське, а на правове розуміння терміну «політв’язень». На мій погляд – гріх переслідувати людей за будь-які переконання. Але гріх – і ховатися від правосуддя за політичним статусом. Якби Тимошенко діяла в межах своєї компетенції та була кришталево чесною, то вона несла б лише політичну відповідальність, і була би політв’язнем. Однак є конкретні факти й докази її злочинів. Сьогодні я не бачу категорії політв’язнів в Україні. Немає тих, кого засудили нізащо – як дисидентів В’ячеслава Чорновола та Левка Лук’яненка в радянський час», – вважає депутат-регіонал.

Припинення і вибіркового правосуддя, і політичних переслідувань – є вимогами європейських політиків до України, без яких вони не вважають за можливе підписати угоду про асоціацію України з ЄС у Вільнюсі в листопаді цього року. Між тим, за ґратами перебуває не лише Юлія Тимошенко, а й понад два десятки українців, яких заарештували або ж засудили за участь в антиурядових протестах, за бійки під час них та за опір правоохоронцям.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG