Доступність посилання

ТОП новини

Джемілєв – один з найвпливовіших політиків Криму – експерт


Думки про Мустафу Джемілєва, якому виповнилося 70 років
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Думки про Мустафу Джемілєва, якому виповнилося 70 років

Сімферополь – 13 листопада виповнюється 70 років лідеру кримськотатарського національного руху, колишньому дисиденту і нинішньому політику Мустафі Джемілєву. Попри те, що менше місяця тому він позбувся посади голови Меджлісу, Джемілєв уже понад 20 років залишається одним із найвпливовіших кримських політиків. У середу в автономії пройде низка заході на честь ювілею багатолітнього лідера кримських татар.

Виставки книг і документів в бібліотеці імені Ісмаїла Гаспринського та в музеї кримськотатарського мистецтва – перелік заходів, організованих офіційними структурами до ювілею відомого політика, дисидента і лідера кримських татар Мустафи Джемілєва, цим вичерпується. Політичний журналіст, автор книги «Мустафа Джемілєв: людина, яка перемогла сталінізм» Микола Семена каже, що, як на ставлення кримської влади до опозиційного депутата, це й так багато.

Український політикум, насамперед, мав би брати приклад з цієї людини, фігури світового масштабу. А по-друге, мав би більш активно використовувати його міжнародний досвід
Микола Семена
Микола Семена називає Мустафу Джемілєва «постаттю планетарного рівня», яких небагато в Україні. «Український політикум, насамперед, мав би брати приклад з цієї людини, фігури світового масштабу. А по-друге, мав би більш активно використовувати його міжнародний досвід, широкі зв'язки і величезний авторитет за кордоном для зміцнення демократії і держави, для розв'язання як зовнішніх, так і внутрішніх проблем України», – вважає Микола Семена.

На його думку, сучасники поки не в повній мірі оцінили масштаб цієї людини та її роль в історії Криму і загалом України. Експерт каже, що Джемілєв уже понад 20 років залишається одним із найвпливовіших політиків регіону.

Джемілєв: вижити, щоб повернутися до Криму

Мустафа Джемілєв
Мустафа Джемілєв
​Мустафа Джемілєв народився 1943 року під Джанкоєм у родині розкуркуленого ай-серезця Абдулджеміля. Коли йому не виповнилося ще й року, він із сім'єю і рештою кримських татар був висланий до Узбекистану. Ще школярем долучився до підпільної «Спілки кримськотатарської молоді», потрапив у поле зору Комітету державної безпеки, а в 1965 році його вперше арештували і виключили з інституту. Потім були десяток арештів, судів і майже півтора десятка років в'язниць, таборів і заслання.

Мустафа Джемілєв каже, що тоді мав дві мрії: максимум – повернутися до Криму, мінімум – не померти в ув'язненні.

Не очікував, що за життя повернуся до Криму і більше 20 років проживу на батьківщині. Тоді мріяв померти просто серед своїх близьких, а не в зоні, щоб не кинули там до табірної ями
Мустафа Джемілєв
«У ті радянські часи не очікував, що за життя повернуся до Криму і більше 20 років проживу на батьківщині. Тоді мріяв померти просто серед своїх близьких, а не в зоні, щоб не кинули там до табірної ями, а щоб по-людськи поховали. Але все обернулося набагато краще, аніж очікувалося», – розповів Мустафа Джемілєв.

Він першим кинув клич повертатися додому, й за півтора роки після того, як був звільнений з останнього ув'язнення, у 1989 році з родиною повернувся до Криму. Повернувся не сам, а з більшою частиною депортованих кримських татар.

Повернення цілісного народу, сотень тисяч людей – після півстоліття депортації на свою історичну батьківщину – він називає головною справою свого життя.

Ми не пролили жодної краплі ні чужої, ні своєї крові. Не знаю, чи є ще таке в історії людства
Мустафа Джемілєв
«І все це пройшло без кровопролиття. Ми не пролили жодної краплі ні чужої, ні своєї крові. Не знаю, чи є ще таке в історії людства. Хоча, звичайно, ще багато слід зробити, але те, що вже зроблено – це велика справа. І те, що я до цього причетний, впливав на це якось – це приносить задоволення», – зазначив Мустафа Джемілєв.

У світі високо оцінили це – Джемілєв став лауреатом Міжнародної премії ООН за гуманізм імені Фрітьфа Нансена і кількаразово номінувався на Нобелівську премію миру

Джемілєв все робив для свого народу – Багров

Мирним розвитком суспільно-політичних процесів буремного кінця 20 століття півострів має завдячувати саме Мустафі Джемілєву, вважає колишній 1-й секретар Кримського обкому КПУ, екс-голова Верховної Ради Кримської АРСР, нині ректор Таврійського національного університету, герой України Микола Багров.

Наприкінці 80-х років Багров був першим високопоставленим партійним і державним діячем України, який пішов на прямий контакт з кримськими татарами і Мустафою Джемілєвим. Цей діалог він називає «важким, але єдино вірним рішенням, що відвернуло Крим від воєнного рішення». Колишній керівник Криму вважає роль останнього у мирному розв'язанні тодішніх міжетнічних суперечностей на півострові «неоціненною».

Він все що робив – робив для народу і в ім'я свого народу... Ми знаходили порозуміння в різних ситуаціях
Микола Багров
«Він все що робив – робив для народу і в ім'я свого народу. Враховуючи, що ми, я вважаю, патріоти Криму, для того, щоб тут був мир і злагода, ми знаходили порозуміння в різних ситуаціях», – розповів Микола Багров.

Мустафа Джемілєв, який за останні кілька років пережив низку сімейних трагедій, не збирається йти на відпочинок. Він 22 роки очолював Меджліс і після своєї відставки обіцяє всіляко допомагати у розвитку системи етнічного самоврядування кримських татар, її визнання в Україні і світі. Каже, що працюватиме, поки стане сил та ясного розуму.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG