Доступність посилання

ТОП новини

Серед причин катастроф із літаками в Росії – старі лайнери і компанії-банкрути


Місце катастрофи пасажирського «Боїнга-737» в Казані, 18 листопада 2013 року
Місце катастрофи пасажирського «Боїнга-737» в Казані, 18 листопада 2013 року
Російські авіаційні слідчі з’ясовують головні причини катастрофи пасажирського «Боїнга-737» авіакомпанії «Татарстан» із Казані, внаслідок якої у неділю ввечері на казанському летовищі загинули всі 50 пасажирів та членів екіпажу (включно з громадянкою України). Авіалайнер вибухнув після невдалої просадки. Серед імовірних причин цієї трагедії керівники російських авіаліній називають помилку екіпажа у критичний момент, технічну неполадку в літаку чи ж неякісне паливо. Хоча експерти кажуть, що регіональна авіакомпанія «Татарстан» є на грані банкрутства і цей «Боїнг-737» за 23 роки експлуатації змінив 8 власників і вже не раз мав серйозні технічні проблеми при здійсненні рейсів.

Це вже друга за останні 5 років катастрофа «Боїнга-737» у Росії. За останні 4 роки в Росії сталося ще чотири великих авіаційних катастрофи з сотнями жертв.

Пасажирський «Боїнг-737» розбився у неділю після того, як його екіпаж намагався чи вдруге, чи втретє посадити його через «технічні проблеми». Літак фактично вертикально врізався в злітно-посадочну смугу при вильоті на чергове коло і після вибуху бензобаків згорів. 44 пасажири і 6 членів екіпажу загинули. Комісія Слідчого комітету Росії вивчає вже знайдені бортові самописці і буде кілька днів з’ясовувати причини катастрофи.

Російський міністр транспорту Максим Соколов заявив у понеділок, що слідчі розглядають серед головних причин трагедії помилку команди екіпажу літака у критичний момент посадки та технічний збій у системах літака.

«Це і помилка пілота, це і технічна неполадка в літаку, це і неякісне паливо для лайнера. Це три головні версії катастрофи, а також робота наземних служб та погодні умови», – зазначив Максим Соколов.

Серед загиблих у цьому літаку, як повідомив представник уряду Татарстану, старший син президента республіки Рустама Мінніханова – Ірек та керівник управління ФСБ Росії у Татарстані Олександр Антонов.
У Татарстані оголосили жалобу за загиблими в авіакатастрофі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00

Експерти: одна з підстав для трагедії – плачевний стан авіакомпанії «Татарстан»

Окрім того, що літак, котрий розбився на летовищі Казані, мав уже 23 роки експлуатації, він змінив 8 господарів. Рік тому цей же лайнер був змушений повернутися до Казані з рейсу на Москву через розгерметизацію, тоді обійшлося без жертв. Авіакомпанія «Татарстан» закупила літак у 2008 році, а у 2001-му цей же лайнер був пошкоджений під час приземлення з понад 100 пасажирами у Бразилії, там також обійшлося без жертв.

Технічне обслуговування в авіакомпанії «Татарстан» бажало кращого, два місяці перед цим технічні працівники її страйкували через невиплати зарплат. За 5 років компанія змінила 5 генеральних директорів. У 2011 «Татарстан», котру називають «придворною» власністю керівництва республіки, об’єднали з більш успішною, їхньою ж авіакомпанією, «Ак Барс Аеро». Але далеко не всі проблеми з технічним функціонуванням «Татарстану» були вирішені. Командиром екіпажу згорілого «Боїнга-737» був донедавна штурман цієї компанії з 20-річним стажем, але він мав менше ніж рік польотів другим пілотом. Про це, з посиланнями на багатьох експертів, включно з Героєм Росії, пілотом-конструктором Газінуром Хайрулліним, розповів Радіо Свобода Ірек Муртазін, колишній керівник прес-служби президента Татарстану.

Громадяни в Росії вже не раз обурювалися щодо скупих звітів влади стосовно безпеки польотів. Один із них з цього приводу сказав Радіо Свобода: «Навіть не хочу представлятися. Це просто жах. Але я ще раз хотів би побажати нашим контролюючим органам, щоб не видавали сертифікати на рейси літакам, котрі, як усі знають, не повинні літати. Це вже всім відомо, в якому стані у нас рідна авіація, тому нічого дивного. Але жаль, що люди гинуть».

Для Республіки Татарстан недільна трагедія стада другою великою транспортною пригодою за понад два останні роки, коли 10 липня 2011 року в Куйбишевському водосховищі затонув теплохід «Булгарія». Тоді загинуло 122 особи. Справу про цю катастрофу продовжує розглядати суд.

Вже оголошено, що рідним жертв недільної катастрофи виплатять за кожного загиблого приблизно по 70 тисяч доларів. Серед загиблих двоє іноземців – з України та Великої Британії. 18 листопада в Казані оголосили днем жалоби.

Над матеріалом працювали Василь Зілгалов, Clair Bigg, Mark Krutov
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG