Доступність посилання

ТОП новини

Соцмережі про Лукаса і Януковича з Митним союзом


Ефект інформаційної бомби викликало вчорашнє повідомлення у Twitter британського редактора Едварда Лукаса про те, що президент України Віктор Янукович у Сочі міг погодитися на вступ до Митного союзу. Офіційна Москва сьогодні це заперечила, а спостерігачі по-різному оцінили ймовірність такого сценарію.

Едвард Лукас – один із найкращих знавців пост-радянських держав на Заході, співробітник впливового британського часопису «Економіст». Посилаючись на джерела, у своєму Twitter у п'ятницю пізно ввечері він написав, що президент України домовився про стратегічну угоду з Росією, яка передбачає ціну на газ у 200 доларів та зобов’язання вступити до Митного союзу. Лукас написав і про гроші, спершу про 5, а потім 15 мільярдів доларів із Росії як складову угоди.
Через це, на думку британського журналіста, можлива жорстка реакція на протести на захист євроінтеграції в Україні, аж до запровадження надзвичайного стану.

Реагуючи на численні запити, Лукас відмовився називати свої джерела.
«Сподіваюся, що те, що я почув невірно, але я побоюються, що це правда. Джерела гарні», – додав він. Лукас також уточнив, що швидше за все йдеться про вступ України до Митного союзу до 2015 року.

Речник Кремля Дмитро Пєсков у суботу заявив, що питання вступу України до Митного союзу під час зустрічі президентів обох держав у Сочі в п’ятницю «не обговорювалося». За словами Пєскова, під час зустрічі сторони «зблизили позиції» в енергетичній сфері, але остаточної домовленості не досягли. Крім цього, президенти обговорювали «продовження і розвиток кооперації в промисловості та високотехнологічних галузях, зокрема, в авіа – і суднобудуванні, ракетобудуванні та космічній сфері».

З іншого боку, Москва раніше неодноразово заявляла, що хоче бачити Україну в лавах Митного союзу.

Представники опозиції в Києві закликали президента України негайно оприлюднити документ, який він підписав у Сочі.

Можливий розворот курсу Києва в соцмережах

Оглядач Віталій Портников скептично ставиться до подібних витоків інформації.

«Ніяких реальних угод між Януковичем і Путіним все одно не буде досягнуто – і аж ніяк не тільки тому, що російський президент не збирається рятувати українського і вже бачить на його місці більш зручного переговірника. А ще й тому, що Янукович не хоче домовлятися з Путіним. Він хоче сам бути як Путін», – пише Портников у Facebook і в своїй колонці на Радіо Свобода.

Заступник директора Центру Разумкова, колишній перший заступник міністра закордонних справ України Валерій Чалий теж висловився однозначно: «Не вірю!!! Але, якщо правда, що Янукович таки здав Україну до тайожного союзу, тоді вiн зомбований».

Журналіст, колишній консультант Партії регіонів, Олексій Мустафін зі свого боку припускає, що Едварда Лукаса могли використати:
«Провокація – мати революції. Цілком припускаю, що Лукас дійсно вірить у те, що пише. Оскільки росіянам він точно не вірить, то інформацію йому зливають, вірніше роблять вигляд, що зливають, джерела українські. Справжні вожді революції. А не ці клоуни, які намагаються з себе зображати опозиційних вождів у Будинку профспілок».

Колишній віце-прем’єр з питань євроінтеграції, а нині громадський діяч Олег Рибачук на своїй сторінці у мережі Facebook зазначив, що головне знову прийти у неділю на Євромайдан та додав: «підписав щось Янукович у Сочі, чі ні, свого часу президент Леонід Кучма також підписував угоду про Єдиний економічний простір, і що?».

Спецкореспондент газети «Коммерсант-Україна» Сергій Сидоренко, який уважно стежить за українсько-російським діалогом, наголошує: «навіть якщо сторони з’їхали з глузду, то навіть теоретично вони не можуть тримати договір між Україною та Росією у таємниці». Сидоренко пише у Facebook, що сторони ймовірно узгодили текст нової угоди про стратегічне партнерство і низку доповнень до неї. «Припускаю, що там буде і газ, і секторальна співпраця (за якою ховається продаж Росії авіакосмосу тощо) та інші домовленості, наприклад, відкриття кредитної лінії для братньої України».

Сидоренко очікує, що нова угода таки передбачатиме зміну вектора України.
«Практично переконаний, що описана вона буде у такому формулюванні: Київ зобов’язується не укладати ніяких договорів про лібералізацію торгівлі і не вступати в союзи/об’єднання з іншими країнами без попередніх консультацій і без узгодження їхнього тексту з братнім Кремлем».

А от вступу до Митного союзу в договорі може і не бути, припускає оглядач, бо документ ще треба буде провести через непросту ратифікацію у Верховній Раді.


На цю ж тему: Янукович, можливо, здійснив державну зраду, відвідавши Путіна – Томенко

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG