Доступність посилання

ТОП новини

Розгляд апеляцій заарештованих під час Євромайдану переносять


Київ – Усі три засідання в Апеляційному суді в Києві, пов’язані із Євромайданом, перенесли на кілька днів. У вівторок із восьмої ранку до завершення судових розглядів під стінами установи тривав мітинг на підтримку «в’язнів Банкової», ближче до початку слухань до них приєдналася колона з майдану Незалежності. Кількість затриманих після сутичок під адміністрацією президента зростає, тривають суди, а громадські активісти говорять про те, щоб проводити мітинги на захист цих людей не тільки в Києві, а й по всій Україні.

Засідання у справі одного із затриманих після сутичок біля адміністрації президента дніпропетровського журналіста Валерія Гарагуца перенесли на 13 грудня. Суд пояснив, що переносить засідання через відсутність у залі заарештованого і відсутність конференц-зв’язку з ним.

Адвокат Гарагуца Оксана Томчук запевняє, що її підзахисний просив забезпечити відеоконференцію.

Cьогоднішнє рішення можна назвати політичним, немає жодних підстав застосовувати такий запобіжний захід до людини, яка виконувала свої професійні обов’язки
Оксана Томчук
«Наразі пан Гарагуц перебуває у лікарні швидкої допомоги, сьогодні я мала з ним зустріч, і він погодився на проведення засідання в режимі відеоконференції, тобто він не наполягав на особистій присутності. Я розумію, що сьогоднішнє рішення можна назвати політичним, але я дуже сподіваюся, що до 13 грудня ми вийдемо все ж таки у площину юридичних процесів. Наразі немає жодних підстав застосовувати такий запобіжний захід до людини, яка виконувала свої професійні обов’язки», – наголосила адвокат.

Колишня дружина Валерія Гарагуца Олена каже, що з часу затримання не могла поспілкуватися з ним навіть по телефону.

«Я думаю, він дуже хотів приїхати. По-перше, побачити свого сина, своїх рідних і друзів, побачити всіх нас, звернутися до всіх нас, але його цього позбавили, я не знаю, чому», – розповіла вона.

Крім того, Апеляційний суд Києва переніс розгляд скарг затриманих 24 листопада після сутичок під Кабміном Романа Біленького і Олега Матяша відповідно на 13 і 12 грудня. Засідання у справі Матяша перенесли, бо не з’явився прокурор, а Біленького – бо його не доставили на судове засідання із СІЗО. Перед засіданнями трапився конфлікт між прокурором і кількома депутатами-свободівцями, присутніми на суді. На сайті прокуратури Києва невдовзі з’явилося повідомлення, що через напад на прокурора відкрили кримінальне провадження.

Підтримати заарештованих люди прийшли із восьмої ранку

Тим часом, перед входом до будівлі суду із восьмої ранку тривав мітинг на захист затриманих після сутичок 1 грудня. Спочатку мітингувало близько півсотні осіб, але пізніше до них приєдналось ще кілька сотень людей, що прийшли колоною із Майдану.

Кілька сотень активістів пікетували суд
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Окрім того, акції протесту відбувалися також під стінами Генпрокуратури та МВС.

За словами одного із учасників пікету під Апеляційним судом, громадського активіста Олександра Солонтая, планується зробити акції на підтримку «в’язнів Банкової» всеукраїнськими.

«Список із дев’яти людей поповнився новими прізвищами: Андрій Дзиндзя, адвокат Андрія Дзиндзі, Віктор Смолій, і вчора був затриманий Олег Панас. Кількість людей, яких затримують після подій 1 грудня, постійно зростає. Немає іншого варіанту, ніж проводити акції на їхню підтримку по всій Україні і показувати солідарність із цими невинними людьми», – зауважив Солонтай.
Сутички на Банковій, перша допомога постраждалим
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

Янукович попросив ГПУ випустити «негрубих порушників», але все вирішить суд?

Президент Віктор Янукович, однак, під час круглого столу зі своїми попередниками на посаді глави держави, заявив, що звертався до генпрокурора, аби той знайшов можливість змінити запобіжний захід для тих активістів, «у яких не було грубих порушень». І нагадав, що «з боку правоохоронців уже є відсторонені від посад, з боку мітингувальників – затримані рішеннями судів».

Наразі київська міліція розслідує 11 кримінальних проваджень щодо подій, пов’язаних із захопленнями адміністративних будівель та іншими інцидентами 1 грудня у центрі столиці. Родичі затриманих стверджують, що ті під час пікетування адміністрації президента були мирними учасниками мітингу, які не брали участі в організації заворушень чи провокацій, їх безпідставно затримали і побили бійці спецпідрозділу «Беркут». Частина затриманих нині перебуває у лікарнях із травмами різної тяжкості.

На 11 грудня призначено розгляди апеляцій ще 5 затриманих на Банковій, які зараз перебувають у лікарні.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG