Доступність посилання

ТОП новини

Росія: захист Ходорковського і Лебедєва вирішив далі домагатися скасування другого вироку


Михайло Ходорковський (л) і Платон Лебедєв (п), архівне фото 17 травня 2011 року
Михайло Ходорковський (л) і Платон Лебедєв (п), архівне фото 17 травня 2011 року
У Росії захист опальних російських підприємців Михайла Ходорковського і Платона Лебедєва, колишніх співвласників нафтової компанії ЮКОС, заявив сьогодні, що далі домагатиметься скасування другого вироку їм.

Як заявив їхній адвокат Вадим Клювгант, якого цитує російське агентство «Інтерфакс», подана на початку місяця скарга на цей вирок не втратила актуальності після помилування Ходорковського. Лебедєв далі перебуває в ув’язненні.

Цю скаргу адвокати подали голові Верховного суду Росії після того, як у перегляді вироку відмовили всі судові інстанції.

Другий вирок Ходорковському і Лебедєву був винесений тоді, коли вони були близькі до виходу на волю за першим вироком, 2010 року: їх, зокрема, звинуватили у викраденні нафти їхньої ж власної компанії. Цей другий вирок правозахисники назвали політично мотивованим, а експертиза Ради з прав людини при президентові Росії дійшла висновку про відсутність складу злочину.

Наприкінці минулого тижня Ходорковський, помилуваний президентом і звільнений із колонії, прибув до Німеччини.

Михайла Ходорковського і Платона Лебедєва затримали 2003 року й відтак засудили у двох кримінальних справах, звинувативши в низці фінансових порушень, шахрайств та інших зловживань. Після кількох переглядів остаточний термін за ними їм встановили в 10 років і 10 місяців. Ходорковський за цим вироком мав би вийти на волю в серпні наступного року, Лебедєв – навесні наступного року. Тим часом у справі ЮКОСу вже почали готувати третю кримінальну справу. Ходорковський і Лебедєв не визнають ніякої своєї вини.
XS
SM
MD
LG