Доступність посилання

ТОП новини

Лутковська виступила за подальшу перевірку судді, який засудив «васильківських терористів»


Під час сутички під Києво-Святошинським райсудом, відеокадр, 10 січня 2014 року
Під час сутички під Києво-Святошинським райсудом, відеокадр, 10 січня 2014 року
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська заявила сьогодні, що звернеться до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України з пропозицією продовжити розгляд її подання щодо судді Києво-Святошинського районного суду Київської області Юрія Бурбели, який вів справу так званих «васильківських терористів» і наприкінці минулого тижня виніс у ній вирок.

Як мовиться в заяві омбудсмена, вона ще в середині позаминулого року зверталася з пропозицією перевірити стан виконання цим суддею посадових обов’язків і присяги судді, а також вимог статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод при розгляді кримінальної справи стосовно «васильківських терористів» та, за наявності підстав, притягнути його до дисциплінарної відповідальності. За цим поданням стосовно судді вже відкрили дисциплінарну справу, але ухвалення рішення в ній відкладали до винесення вироку у справі; тепер розгляд подання варто продовжити, заявила Лутковська.

Минулої суботи суддя Юрій Бурбела засудив до шести років позбавлення волі трьох так званих «васильківських терористів»: Ігоря Мосійчука, Сергія Бевза та Володимира Шпару з Василькова, активістів праворадикальної організації «Патріот України». Їх звинувачували в «тероризмі», який, за версією Служби безпеки України, полягав у підготовці до підриву пам’ятника Леніну в місті Борисполі – на той час уже й так знесеного за рішенням місцевої влади. Захист засуджених заперечує ці звинувачення.

Оголошення вироку спричинило сутички між прихильниками засуджених і правоохоронцями в залі суду й біля судового приміщення, а потім і на вулиці в Києві. Під час цих сутичок потерпіли і активісти (серед них кілька народних депутатів-свободівців та політик Юрій Луценко), і бійці спецзагону «Беркут». Суддя Юрій Бурбела після цих подій, за повідомленнями, опинився в реанімації.
XS
SM
MD
LG