Доступність посилання

ТОП новини

Хто стоїть за акціями, які дискредитують ЛГБТ?


Київ – В Україні фактично розгорнута ціла кампанія з дискредитації її ЛГБТ-руху, а разом із тим і Майдану, і є фактори, які вказують на причетність до неї лобістів Митного союзу в Україні. Про це заявили представники ВО «Рада ЛГБТ-організацій України» та правозахисники. Вони наголошують на тому, що якби в Україні реально була усунена дискримінація за ознакою сексуальної орієнтації і фундаментальні права людини були гарантовані всім громадянам без винятків, то провокації і політтехнології були б не можливими. І так як цього немає, то виникає спокуса використати гомофобію для досягнення політичних цілей. Тим часом у коментарі Радіо Свобода представник «Українського вибору» назвав закиди ЛГБТ-активістів «абсурдом».

До активістів ЛГБТ-спільноти України (лесбійки, геї, бісексуали, трансгендерні люди), що завітали під стіни офісу «Українського вибору», вийшов лише охоронець і, ймовірно, хтось із співробітників, але в розмову не вступав.

Представники українських ЛГБТ-організацій принесли Віктору Медведчуку грамоту «За значний внесок у розвиток ЛГБТ-руху». Вони припускають, що його організація є причетною до брудних технологій та провокативних акцій, що мають дискредитувати ЛГБТ-рух, а разом з тим і європейський вибір українців. Але кажуть, що це лише більше згуртовує їхню спільноту.

ЛГБТ-активісти віддячили Медведчуку
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

В Україні триває кампанія з дискредитації ЛГБТ – експерт

Експерт правозахисного ЛГБТ Центру «Наш світ» Андрій Кравчук зауважує, що відбулася вже ціла низка акцій нібито від імені ЛГБТ-активістів, до яких українські правозахисні організації не мають жодного стосунку.

«Ми не маємо беззаперечних доказів, що ці провокаційні акції були організовані саме «Українським вибором» Віктора Медведчука, але деякі фактори на це вказують. Акція 11 січня на Бессарабській площі була не першою, і це все почалося не зараз», – заявив Андрій Кравчук.

Так, експерт згадав про акцію біля арки Дружби народів у Києві 24 вересня на підтримку антидискримінаційного законопроекту, організовану невідомою до того групою «Креативна молодь+». 24 листопада до учасників акції протесту «За Європейську Україну» в Києві приєдналися близько 50 вдягнених у брудний одяг людей, які виглядали як безхатченки. Вони тримали прапори ЛГБТ-руху. 19 грудня у Facebook на підробленій сторінці оголошувалася нібито ліквідація Волинського осередку партії УДАР у зв’язку з гей-скандалом. Були інші прецеденти провокативного характеру, за словами активіста.

І, зрештою, 11 січня невідома досі ініціативна група організувала флеш-моб проти сексуальної дискримінації на Бессарабській плащі в Києві та мала намір приєднатися до Майдану. Всеукраїнська благодійна організація «Точка опори» заявила, що представникам ЛГБТ-спільноти пропонували за участь у ній по 150 доларів.


Майже усі, хто брав участь в акції на Бессарабській площі, то є перевдягнені активісти Митного союзу й «Українського вибору», яким керує Медведчук
Олена Шевченко
Виконавчий директор ГО «Інсайт», співголова «Ради ЛГБТ-організацій України» Олена Шевченко з приводу цього зазначила: «Майже усі, хто брав участь в так званій акції ЛГБТ, яку ви бачили на Бессарабській площі, то є перевдягнені активісти Митного союзу й «Українського вибору», яким керує Віктор Медведчук. Ми проти використання ЛГБТ-тематики з метою провокацій».

Вибір між Європою і Росією як вибір між свободою і придушенням ЛГБТ-руху?

Андрій Кравчук пояснює, що українському суспільству намагаються нав’язати вибір між Європою та Росією з прив’язкою саме до ЛГБТ.

Ми бачимо, що ця кампанія координується з-за кордонів України
Андрій Кравчук
«Ми бачимо, що ця кампанія координується з-за кордонів України. Розрахунок такий, що для українців свобода, демократія – це другорядне на тлі одностатевих шлюбів та заборони дискримінації за ознакою сексуальної дискримінації, що Україна відвернеться від Європи, де це все є нормою, і приєднається до Росії, яка позиціонує себе як лідер із захисту традиційних цінностей», – переконаний експерт ЛГБТ-руху.

«Ми ніякої реакції на абсурд не даємо» – Німченко

Радіо Свобода попросило прокоментувати закиди ЛГБТ-організацій заступника голови Громадського руху «Український вибір», директора Центру правових ініціатив та експертиз «Правова держава» Василя Німченка.

«Ми ніякої реакції на абсурд не даємо. Це по-перше. По-друге, позиція «Українського вибору» щодо сексуальних меншин є однозначною, виходячи з двох векторів направлення – євразійського та європейського. Вести мову, що до цього причетний «Український вибір», – це навіть не смішно», – заявив Василь Німченко.

Позовів не бояться, остерігаються розколів Майдану

На запитання про те, чи не побоюються активісти ЛГБТ-руху України, що Віктор Медведчук подасть на них позов до суду, відповідають, що сподіваються на справедливий суд і отримання від політика пояснень: чи обстоює він загальнолюдські цінності рівності прав усіх людей, чи займається дискредитацією ЛГБТ-руху.

Водночас, виконавчий директор «Точки опори» Богдан Глоба наголошує на тому, що українська ЛГБТ-спільнота сьогодні свідомо не порушує питань захисту її прав на Майдані, щоб уникнути його розколу навколо цієї теми, і пов’язує свої сподівання на подолання дискримінації в Україні зі зміною влади.
  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG