Доступність посилання

ТОП новини

Громадські слухання щодо зведення арени Євробаскету-2015 в Дніпропетровську нелегітимні?


Дніпропетровськ – Влада Дніпропетровська провела громадські слухання щодо детального плану території для будівництва багатофункціонального комплексу для Євробаскету-2015. Легітимність цих слухань дехто з громадських активістів наразі ставить під сумнів: на захід зібралось надто мало учасників, до того ж, громадські організації, зацікавлені в обговоренні, не запросили. До того ж, слухання провели через понад півроку після реального початку будівництва спортивної арени.

На громадські слухання щодо розробки детального плану території для спорудження комплексу на Євробаскет-2015, призначені ввечері в передсвятковий день 30 грудня, прийшло близько десяти учасників. Як мінімум троє з них були працівниками міської ради. Слухання не тривали й 10 хвилин: щойно відкривши, їх практично одразу ж закрили. У присутніх не було жодного питання до представників влади.

Громадські слухання в прискореному темпі

Крім того, ці слухання відбулись через більш ніж півроку після реального початку будівництва спортивної арени. Чому так сталось, заступник начальника головного архітектурно-планувального управління міської ради Лариса Чайка пояснити не взялась: каже, рішення про оголошення слухань готувало не її відомство. Натомість зазначила: у законодавстві стались зміни, які дозволяють будівництво таких об’єктів без детального плану території.

«Стались зміни. Була продовжена дія статті 24 Закону «Про регулювання містобудівної діяльності», яка дозволяє без детального плану здійснювати будівництво об’єктів. У зв’язку з тим, що це значущий для міста об’єкт, вперше в місті буде проводитись Євробаскет, будівництво цього об’єкта дуже складне. У зв’язку з цим в такому прискореному темпі відбувається всі ці роботи й, зокрема, громадські слухання», – сказала Радіо Свобода Лариса Чайка.

Чому на слухання зібралось так мало учасників, прокоментували в управлінні внутрішньої політики міськради. Керівник відомства Михайло Глікман зазначає: слухання, як і належить, анонсували в газеті міськради «Наше місто» й на офіційному інтернет-сайті. Крім того, на сайті є цілий розділ, присвячений підготовці міста до Євробаскету. Можливо, цієї інформації достатньо, тому слухання й не зацікавили громадськість, припускає посадовець.

«Чому мало людей? Не знаю, мабуть, не вважали за потрібне прийти. Не надходили ніякі пропозиції на електронну адресу. Є на сайті міської ради величезний розділ, присвячений Євробаскету-2015, де все детально й гарно описано. Напевно, люди не потребують більш детального розгляду цього питання», – зазначає Михайло Глікман.

Винахідливість задля маніпулювання?

Тим часом дніпропетровські активісти заявляють, що про проведення слухань просто не знали. Громадські об’єднання, зацікавлені в обговорені спорудження спорткомплексу, на захід не запросили, сказав Радіо Свобода координатор «Форуму порятунку Дніпропетровська», правозахисник Василь Сухов.

«В черговий раз не перестаєш дивуватися винахідливості чиновників з маніпулювання законами виключно у своїх корисливих інтересах. Будь-який місцевий чиновник, як «Отче наш», знає норми Конституції України щодо права територіальної громади безпосередньо управляти майном територіальної громади, в тому числі землею (ст.142, 143 Конституції України). Членам територіальної громади не байдуже, як буде використане її майно. Ніякий закон не може скасувати конституційне право громадян на володіння комунальною власністю, в тому числі землею, право контролю за її раціональним використанням», – зазначив Василь Сухов.

Тим часом роботи зі спорудження арени до Євробаскету в Дніпропетровську тривають. Передбачено, що це буде величезний спортивно-розважальний комплекс на 10 тисяч глядачів. Здати об’єкт планують до кінця 2014 року.

Довідка Радіо Свобода

Для зведення нового багатофункціонального комплексу, який має стати ареною для проведення Чемпіонату Європи з баскетболу 2015 року в Дніпропетровську, була передана земля баскетбольного клубу «Дніпро», частина території Палацу дітей та юнацтва, а також приватної фірми, яка тримає на узбережжі Дніпра яхтовий клуб. На позачерговій сесії міськради ухвалили рішення про затвердження детального плану території для будівництва.

Арену можна буде трансформувати в залежності від потреби під змагання зі ста видів спорту. В майбутньому, як планується, об’єкт матиме не тільки спортивне, а й соціальне значення.

У 2015 році Україна буде приймати фінальну частину європейського баскетбольного турніру Євробаскет у шести містах: груповий етап змагань – у Харкові, Одесі, Львові та Києві, півфінальні матчі – у Дніпропетровську й Донецьку, фінальні ігри – в Києві.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG