Доступність посилання

ТОП новини

Влада заганяє себе у дуже небезпечну нішу диктаторського режиму – аналітик


У Донецьку звістку про ухвалення і підписання законопроекту № 3879 про внесення змін до Закону України «Про судочинство і статус суддів» сприйняли неоднозначно. Коаліція за громадянські права закликала донеччан та організації до публічної дискусії щодо нововведень. У той же час, немає браку серед прибічників закону, проте більшість населення залишається пасивною.

Письменник і доцент Донецького національного технічного університету Владислав Русанов називає закон Колесніченка/Олійника вимушеним кроком. Про це він сказав у коментарі Радіо Свобода.

«Я не вважаю, що це особливо прогресивно, але це вимушений захід. Дійсно, є таки перехили, коли під виглядом мирного протесту намагаються проштовхнути щось дуже несхоже на мирний протест. Давно треба регламентувати роботу інтернет-порталів», – зауважив Русанов.

Він додав, що як письменник несе збитки через піратство, тому нововведення допоможуть йому захистити власні права.

Журналісти говорять про знищення професії

Донецькі журналісти щодо нових норм оптимізму здебільшого не мають. Цієї неділі вони планують приєднатись до учасників Євромайдану, щоб висловити свій протест.

Ці закони взагалі позбавляють нас права на професію. Суспільство позбавили права знати, що реально відбувається
Євген Шибалов
«Як представник мас-медіа, я вважаю, що ці закони взагалі позбавляють нас права на професію, – говорить місцевий журналіст Євген Шибалов. – Будь-яка інформація, окрім тієї, що має якийсь офіційний статус, вже не може бути оприлюднена без правових наслідків. Тобто, суспільство позбавили права знати, що реально відбувається, а нас – права про це писати і говорити».

Голова громадської організації «Комітет виборців Донбасу» Олександр Хряков вважає, що нововведення щодо донорських організацій врятує країну. Він сприймає закон більш ніж позитивно.

Громадські організації розвиненої західної демократичної спільноти є непомірним злом для України
Олександр Хряков
«Я в цілому ставлюсь до цього закону, звісно, позитивно, навіть більше. Оскільки громадські організації розвиненої західної демократичної спільноти є непомірним злом для України, творять, що хочуть… Які заяви робляться FreedomHouse і всілякими організаціями від Держдепу – це нонсенс. Це все одно, що чоловік буде дозволяти користуватись дружиною всіляким іноземним організаторам. Це називається проституція. Це потрібно беззастережно прибирати і поставити на контроль виконання цього закону в повному обсязі і силовим структурам у цьому числі».

«Тут питання єдине – чи злякається суспільство»

Керівник аналітичного відділу Донецької обласної організації Всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України» Олександр Клюжев назвав закон черговим кроком до диктатури і залякування суспільства.

Влада обрала курс на залякування суспільства. Тут питання єдине – чи злякається суспільство
Олександр Клюжев
«Влада обрала курс на закручування гайок, на залякування суспільства, – говорить аналітик. – Тут питання єдине – чи злякається суспільство. Влада заганяє себе у дуже небезпечну нішу диктаторського режиму і з цієї ніші їм буде дуже складно вийти. Громадяни надто не сподіваються на державу, громадяни опираються лише на свою силу. Кожен на своєму місці має боротись за свої права і в такому випадку, чорний сценарій влади не спрацює», – наголошує Олександр Клюжев.

На недільній акції донеччани збираються розповісти громадськості про деталі нових законів, щоб привернути загальну увагу до нововведень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG