Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко – наступний прем’єр? (Огляд преси)


Київ – Полiтична криза взяла тайм-аут: Азаров подав у вiдставку, антидемократичнi закони скасовані. Що далi? Як пише газета «Україна молода», з одного боку, процес пішов, нових бойових дій з жодного боку не відбувалося і з’явилася надія на мирне врегулювання ситуації. З іншого – чи можна вважати «досягненням» повернення на ті самі позиції, що й до скандального голосування руками 16 січня? Тільки вже із загиблими, яких не повернеш... Утім, як зауважує далі газета, це лише початок, і до розв’язання кризи ще дуже далеко. На черзі надзвичайно важливий пункт – політична реформа. Без повернення до парламентсько-президентської моделі, принаймні за президента Януковича,ніякі домовленості не працюватимуть. А повернутися – не така й проста справа. Докладніше про це йдеться у статті «Вiдхiд на попереднi позиції».

Жоден із опозиціонерів зараз не готовий сісти у крісло прем’єра. Чому? Як пише газета «День», голосувати за нового прем’єра, який належатиме
комусь одному (владі чи опозиції), навряд чи будуть. Тож на порядку денному – пошук «технічного» кандидата, який втримає економіку, а заодно понизить градус політичної напруги в суспільстві до чергових президентських виборів. На думку експертів «Дня», найбільше шансів стати таким «компромісним варіантом» має сьогодні Петро Порошенко. Кандидатура Порошенка підходить, якщо сформують технічний уряд, у якому будуть лише професіонали... Але після обрання нового президента такий уряд повинен буде піти у відставку... Проте навряд чи зараз Янукович погодиться на технічний уряд, бо йому потрібний ручний і повністю підконтрольний виконавчий орган.А чи згоден сам Порошенко на роль «технічного» кандидата? Про це читайте в публікації «Хто наступний…».

Утім, як пише газета «Сегодня», опозиціонери продовжують умовляти погодитися на прем’єрську посаду Арсенія Яценюка. Він поки думає. Та і є над чим, адже, як зауважує видання, йому з одного боку треба реалізувати курс на євроінтеграцію, а з іншого, бути готовим до скасування Московських угод від 17 грудня, тобто здешевлення газу, скасування кредиту і нормалізації торгівлі.

У цьому ж числі «Сегодня» розповідає, що у київських школярів з’явилася нова гра – в «Майдан». Дітлахи діляться на революціонерів і «Беркут», вдягають каски і будують у дворах барикади. Головна зброя – сніжки. Умови гри прості: не дати захопити територію. Роль «Беркута» школярі не дуже люблять, всі хочуть бути революціонерами. Такі ігри, як наголошують у газеті психологи, виховують мужність у хлопців, змушуючи при цьому вимагати кращого від життя та держави.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG