Доступність посилання

ТОП новини

Черкаський правозахисник: «Серед затриманих я не побачив підготованих до штурму»


Нині у Черкаському СІЗО перебувають 42 людини, із них четверо – автомайданівці, повідомив сьогодні Радіо Свобода член правління Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів Володимир Батчаєв.

Реагуючи на повідомлення у ЗМІ про знущання над затриманими, сьогодні він перевірив умови їхнього перебування у слідчому ізоляторі та поспілкувався із ними віч-на-віч, без адміністрації СІЗО.

«Самі затримані зауважують, що адміністрація ставиться до них нормально. Немає нічних підйомів, шикувань. Працівники пенітенціарної служби виконують інструкцію, однак не переступають межу беззаконня. Натомість із діями міліції Черкаської області я категорично не згоден. Міліція порушила всі пункти інструкцій, які можливо було порушити. Найбільше обурює використання фізичної сили та спеціальних засобів – кийків», – каже Батчаєв.

Наразі існують великі труднощі з зустрічами затриманих із родичами. Як пояснює правозахисник, це є наслідок того, що затриманих судили у різних районних судах по області. Відтак адвокатам проблематично дістатися до районних слідчих, які ведуть справи, щоб швидко вирішити це питання.

Водночас Батчаєв припускає, що всі черкаські події від 23 до 27 січня – це «акція показового шмагання жителів Черкас».

«Мені здається, що начальник райвідділку такі рішення сам не ухвалює. Це з кимось було погоджено. Тому що більшість тих, хто сидить у СІЗО, були, як правило, випадковими людьми. Їх же доправляли до райвідділку в тому одязі, в якому затримали. І вони в ньому й зараз. Люди, які штурмують будівлі, готуються до силового протистояння. Серед затриманих я не побачив підготовлених до штурму, які були б зі щитками на ногах і на руках, у яких були б маски», – пояснює правозахисник.

Із 32 осіб, затриманих під час суботньої зачистки «беркутівцями» центральних вулиць Черкас, двом особам висувають обвинувачення. Зокрема, 43-річному Костянтинові Усенку інкримінують участь у штурмі Черкаської обласної держадміністрації, який відбувся у четвер, 23 січня. У понеділок суд обрав для нього запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

За словами Володимира Батчаєва, другий затриманий – неповнолітній, якому інкримінують опір представникові правоохоронних органів. Нині він перебуває в СІЗО.

Між тим сьогодні за клопотанням прокуратури рішенням суду президентському стипендіатові Малої Академії наук України, учасникові гри «Найрозумніший», студентові-відміннику, інвалідові дитинства ІІ групи Владиславу Компанійцеві змінили запобіжний захід із тримання під вартою на м’якший – особисте зобов’язання. Його затримали в ніч штурму ОДА 23 січня.
XS
SM
MD
LG