Доступність посилання

ТОП новини

Голова МЗС Чехії застеріг від силового вирішення кризи в Україні


Якщо президент України Віктор Янукович обере силовий варіант вирішення кризи в Україні, він надовго зіпсує відносини з Заходом, заявив сьогодні міністр закордонних справ Чехії Любомір Заоралек.

Він також зазначив, що Україна зараз конче потребує допомоги Європейського союзу. За його словами, «хоча Європа і не дає такого пакету грошей, як зараз Росія, все ж гадаю, що вона в будь-якому разі буде головним партнером України, якщо Київ захоче поставити свою економіку на ноги».

Євросоюз не може допустити, щоб біля самих його кордонів відбувалося насильство, тому потрібно шукати спосіб відвернути це насильство, погіршення ситуації в Україні й подальшу ескалацію конфлікту, сказав він.

Стосовно критичного ставлення частини чеського суспільства і політиків до візиту президента України Віктора Януковича до Чехії, який запланований на квітень цього року, Любомір Заоралек сказав, що «зараз заявляти, що ми з кимось апріорі не хочемо спілкуватись, не було б далекоглядним». Якщо Янукович вирішуватиме, як дістатись із кризи, у відповідності до Конституції, тоді «переговори голів держав є логічними і мають сенс», додав Заоралек.

Міністр виступив із заявами про Україну в інтерв’ю чеському агентству ČTK і Чеському телебаченню після того, як зустрівся у Празі з помічником державного секретаря США з європейських і євразійських питань Вікторією Нуланд. Становище в Україні було однією з головних тем цих переговорів.

Завтра Нуланд, яка нині здійснює поїздку країнами Європи, має прибути до України. Як повідомляли в Держдепартаменті, в Києві вона «зустрінеться з представниками уряду, лідерами опозиції та громадянського суспільства і бізнес-лідерами, щоб закликати до угоди щодо нового уряду та плану дій, який поверне Україну на шлях до здійснення прагнень українців до демократії, поваги до прав людини, європейської інтеграції та економічного зростання».
XS
SM
MD
LG