Доступність посилання

ТОП новини

Швейцарці відмовляються від принципу вільного пересування у Європі


Швейцарський парламент
Швейцарський парламент
Швейцарія – Результати референдуму у Швейцарії минулими вихідними виявили, що більшість швейцарців (50,3%) хочуть обмежити кількість іммігрантів з інших країн Європи.

Референдум має силу закону, тому уряд у Берні тепер буде змушений переглядати угоди з Європейським союзом про право вільного пересування громадян ЄС.

Посадовці у Брюсселі вже висловили невдоволення. Але у низці країн Європи зараз досить відчутні антиімміграційні настрої, що загрожують ідеї Європи як спільного дому без внутрішніх кордонів.

Я розчарований. Я сподівався, що більшість відкине пропозицію, але це демократія
Мартін Шульц
«Я розчарований. Я сподівався, що більшість відкине пропозицію, але це демократія», – заявив президент Європейського парламенту Мартін Шульц, дізнавшись, що з невеликою перевагою голосів, лише три десятих відсотка, учасники референдуму у Швейцарії проголосували за те, щоб відновити обмеження на імміграцію з країн ЄС.

За результатами референдуму швейцарський уряд повинен запровадити квоти на кількість європейців, яким можна жити і працювати у Швейцарії, а це буде суперечити угодам Берна з Брюсселем.

Швейцарія не є членом Євросоюзу, але розташована у центрі Європи країна уклала низку угод, згідно з якими швейцарці мають вільний доступ до ринку ЄС, а також підкоряються багатьом європейським правилам.

Принцип вільного пересування громадян ЄС опинився під загрозою, бо швейцарці стурбовані тим, що називають масовою імміграцією.

Іммігранти «забирають» робочі місця

«Є чимало молодих швейцарців, які закінчили навчання, але не мають роботи. Молоді французи приїхали і зайняли їхні місця. Стурбованість зрозуміла. Проте я голосував «проти», бо ж ми у серці Європи. Але, можливо, Швейцарія – це лабораторія Європи і те, що відбувається тут, у наступні кілька років станеться у Європі», – розмірковує швейцарець Джеремі Саіті.

Зупинити масову імміграцію – одне з офіційно проголошених програмних завдань також чинного уряду у Великій Британії.

Британські ЗМІ постійно висвітлюють питання імміграції, вказуючи на те, що ніхто точно не знає кількості мігрантів.

Приблизна цифра становить 200 тисяч на рік. Значну частину мігрантів становлять громадяни країн ЄС, які мають повне право приїздити, жити тут і працювати.

Уряд Дейвіда Камерона оголосив, що переглядатиме угоди з Євросоюзом, а також пообіцяв референдум із питанням про те, чи залишатися країні в складі ЄС, де принцип вільного пересування є однією із засадничих європейських цінностей.

Чимало британців вважають, що рівень життя у країнах Східної Європи настільки низький, що надто багато людей, наприклад, з Польщі чи Румунії, просто переселяються у Західну Європу.

Прихильники свободи пересування кажуть, що це нормально, що пересування робочої сили туди, де вона більше потрібна і краще оплачується, стимулює економіку і приносить користь усім.

Також є надія на те, що Східна Європа буде багатшою і рівень життя стане такий, як і на Заході.

Але не усі європейці готові чекати, а тим часом є досить політичних партій, які використовують антиімміграційні настрої виборців як свій політичний капітал.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG