Доступність посилання

ТОП новини

Для Януковича дострокові вибори є нагодою очистити партію – політолог


Якщо фракція Партії регіонів буде виходити з-під контролю президента, то він може піти на розпуск парламенту. Цілком імовірним такий розвиток подій вважає політолог Вадим Карасьов. У свою чергу парламентарі – як із опозиції, так і з провладної більшості – переконані, що в президента немає юридичних підстав для такого кроку.

У Віктора Януковича може просто не залишитись інших важелів впливу на Партію регіонів, пояснює Вадим Карасьов. І, оскільки розпуск парламенту радше політичне рішення, аніж виключно юридичне, то знайти причину – не проблема. За словами політолога, юристи з адміністрації президента вже працюють у цьому напрямку.

«Для Януковича позачергові вибори можуть бути хорошою нагодою почистити Партію регіонів від нелояльних депутатів і завести у новий список абсолютно лояльних і відданих партійців. Зменшити квоту олігархів у партійному списку і не залежати, у цьому сенсі, від різних груп впливу», – зазначає Карасьов.

Янукович залякує депутатів, які вагаються – Павловський

Небезпечними дострокові парламентські вибори експерт вважає і для опозиції, адже Майдан дав Україні низку нових лідерів, що можуть сформувати політичні сили, які здатні відібрати голоси в опозиційних партій. У свою чергу народний депутат від «Батьківщини» Андрій Павловський висловлює переконання, що розмови про можливий розпуск Верховної Ради орієнтовані виключно на інакодумців у стані провладної партії.

«Це чергова «розводка», як кажуть самі регіонали, що розрахована на тих депутатів у Партії регіонів, які зараз вагаються, щоб утримати їх під контролем особисто Януковича. Особливо мажоритарників, які виклали по кілька мільйонів доларів на обрання і ще не встигли відбити бабки. Тепер їм кажуть, що парламент буде розпущено, і це їх лякає», – зазначає Павловський.

У фракції Партії регіонів заявляють, що дострокові вибори зараз не на часі. Анатолій Кінах переконаний, що в умовах економічної кризи позачергові вибори є недоречними і можуть призвести тільки до поглиблення кризи.

«Уже два роки в Україні політична рецесія, – каже він. – Україна отримала дуже низькі рейтинги світових агенцій. І поглиблювати економічну рецесію черговим політичним протистоянням – достроковими виборами, це вже загроза на рівні втрати державності і територіальної цілісності».

Тігіпко критикує уряд, але з партії не піде

Комуністи називають розмови про розпуск лише чутками, адже єдина причина, що передбачена діючою конституцією – якщо парламент не зможе зібратись на чергову сесію впродовж 30 днів. Наразі ж він працює, хоча, на думку Петра Симоненка, й залишається недієвим.

«Симоненко казав ще 28 жовтня 2012 року, що парламент нинішній, який обрали до Верховної Ради, він не буде працювати. В чому помилився Симоненко? Треба слухати комуністів, бо вони завжди праві», – зауважив лідер КПУ.

Щодо можливого переформатування більшості, якого, за словами експертів, боїться Янукович, то опозиційні політики неодноразово вказували на Сергія Тігіпка – як на людину, що може очолити групу незгодних. Втім, сам політик заявляє, що залишати лави Партії регіонів не планує, водночас відкрито критикує роботу уряду.
  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG