Доступність посилання

ТОП новини

Італія: формування нового уряду затягується


Рим – В Італії цього тижня очікують на новий уряд після того, як минулої п’ятниці прем’єр Енріко Летта подав у відставку. У суботу президент Джорджо Наполітано завершив консультації з політичними силами стосовно виходу із урядової кризи, однак імені очільника уряду не назвав. Тим часом аналітики одностайно стверджують, що ним стане лідер лівих демократів Маттео Ренці. За даними італійської преси, мандат на формування кабінету міністрів він має отримати вже у понеділок.

Кандидатуру Маттео Ренці на посаду глави кабміну запропонувала Демократична партія – провідна політична сила Італії. Ліві демократи обіцяють, що кабінет під проводом їхнього лідера працюватиме до наступних парламентських виборів 2018 року.

«Ми повідомили президенту країни про нашу готовність сформувати уряд, який працюватиме над втіленням ключових реформ: передусім, зміни виборчого законодавства, та необхідних економічних заходів для подолання кризи, починаючи із проблеми масового безробіття», – доповів журналістам сенатор від Демократичної партії Луїджі Дзанда.

Третій необраний уряд

Минулого тижня ліві демократи фактично змусили до відставки свого однопартійця, 47-літнього Енріко Летту. З ініціативи секретаря партії Маттео Ренці вони проголосували за зміну уряду для швидкої реалізації реформ. Таким чином, президент Джорджо Наполітано постав перед фактом, що вже втретє повинен призначати технічний уряд, віддаляючи дату парламентських виборів.

Такий хід подій не схвалюють опозиційні сили парламенту. Вони наполягали на призначенні прем’єра, обраного народом. На знак протесту партії «Північна ліга» та «Рух 5 зірок» не з’явилися в суботу на консультації щодо виходу iз політичної кризи. Як заявили їхні представники, «немає чого консультуватися, коли вже все вирішено й домовлено».

«Це вже третій поспіль уряд, який формується фактично за спиною італійців без права громадян висловити свою думку. Так, ніби вибори в Італії стали чимось непристойним. Це не демократія, коли народ потрібний лише для того, щоб платити надвисокі податки, а потім не може сказати і слова стосовно тих, хто має керувати і розпоряджатися ресурсами країни», – заявила Джорджа Мелоні, лідер опозиційної партії «Брати Італії».

Амбітні плани

Правоцентристи під проводом Анджеліно Альфано зайняли поміркованішу позицію. Вони підтримають новий уряд , але за умови, що той не буде надто лівого спрямування.

Плани 39-річного Маттео Ренці щодо змін в Італії оглядачі називають амбітними і безмежними. Цей політик, нинішній мер Флоренції, ніколи не був обраний до парламенту і не працював в уряді. Однак його вважають харизматичним та динамічним лідером, чого бракувало попереднику, Енріко Летті.

Ренці та його однодумці обіцяють суттєві й радикальні зміни в італійській політиці, однак економічна програма лівих демократів наразі не дуже чітка. А саме це експерти вважають ключовим пунктом діяльності нового кабміну. Країна, де за останні десятиліття зафіксований найвищий рівень безробіття, а ВВП за 7 років зменшився на 9 відсотків, дійсно потребує кардинальних реформ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG