Доступність посилання

ТОП новини

Глобальність змін клімату означає, що жодна країна окремо не може дати їм раду


Високі хвилі на прибережжі південного заходу Англії, січень 2014 року
Високі хвилі на прибережжі південного заходу Англії, січень 2014 року
Лондон – Наслідки змін глобального клімату для низки країн світу перетворюються на проблему національної безпеки. У Європі Велика Британія потерпає від рекордних опадів і надзвичайно потужних вітрів, які спричинили повені. За океаном Сполучені Штати Америки зазнали незвично різких морозів. Тепер науковці кажуть, що зміни клімату Землі можуть бути причиною нетипової погоди і стихійних лих у різних регіонах планети.

У селі Ейнсфорд на півдні Англії місцевий мешканець каже, що їм ще пощастило, бо вниз за течією повінь ще гірша. За словами поважного віку чоловіка він особисто стільки води не бачив 30-40 років. А синоптики кажуть, що рівень опадів в Англії за січень 2014 року рекордно небувалий відтоді, як почали вести подібну статистику понад 100 років тому.

Британський уряд змушений виділяти мільйони фунтів на допомогу потерпілим підприємствам та помешканням. Центральний банк країни побоюється, що втрати від повеней і штормових вітрів можуть відчутно негативно позначитися на ВВП країни.

Глобальне потепління

Британські політики щораз більше сходяться на думці, що ми є свідками наслідків глобальних змін клімату. За словами депутата парламенту і лідера Лейбористської партії Еда Міллібанда, йдеться про питання національної безпеки.

«Немає важливіших питань національної безпеки, аніж питання життя людей, їхнього майна, а теперішні події є серйозним нагадуванням, що ми повинні дивитися на це питання як на важливу проблему для цілої країни. Нам треба думати про інвестиції у засоби захисту від повеней, переходити на чисту енергетику і брати участь разом з іншими країнами у боротьбі з глобальними змінами клімату. Це завдання на ціле покоління – дати раду змінам клімату і гарантувати безпеку народу», – сказав британський політик.

Зміни клімату відчутні не лише в Британії, але й в Україні, де наприклад цієї зими раптові морози чергуються з незвично теплими періодами. Науковці кажуть, що внаслідок змін клімату українське сільське господарство, особливо у південних регіонах, може частіше потерпати від посух.

Глобальна загроза

Глобальність змін клімату означає, що жодна країна окремо не може давати їм раду. Держсекретар США Джон Керрі минулими вихідними порівняв проблему змін клімату із загрозою зброї масового знищення.

«Коли я думаю про проблеми глобального клімату, то розглядаю їх разом з іншими глобальними загрозами: тероризмом, епідеміями, злиднями, поширенням зброї масового знищення. Усі вони не мають кордонів. Реалії полягають у тому, що зміни клімату рівняються до кожної з перерахованих глобальних загроз», – заявив Джон Керрі, перебуваючи в Індонезії, яка досі відходить від стихійних лих: цунамі, тайфунів і вулканічних вивержень у тій частині світу.

Досі Сполучені Штати були серед держав, які скептично відповідали на заклики науковців боротися з людським впливом на клімат Землі. Вашингтон, наприклад, свого часу не ратифікував у Кіото міжнародну угоду про обмеження викидів парникових газів.

І зараз є цілком серйозні застереження, що людство не має засобів впливу на зміни клімату. Але стихійні лиха змушують науковців, активістів та державних діячів шукати способів як уникнути найважчих наслідків глобальних кліматичних змін.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG