Доступність посилання

ТОП новини

Студенти хочуть, щоб з ними радились щодо міністра


В приміщенні Міністерства освіти, Київ, 24 лютого 2014 року
В приміщенні Міністерства освіти, Київ, 24 лютого 2014 року
Київ – Міністр освіти – це не «обличчя», а посада, переконані студенти, що зайняли будівлю свого профільного міністерства і не збираються звідти йти, поки вже нова влада не виконає їхніх вимог. Вони склали список критеріїв, яким повинен відповідати новий очільник освітян, і наголошують на необхідності узгоджувати з ними його кандидатуру.

Довічне відсторонення від посад не тільки Дмитра Табачника, а й, зокрема, його заступника Євгена Сулими, забезпечення ефективного розслідування актів насильства в Україні, починаючи від 30 листопада, ухвалення закону про освіту Згоровського та перевірка діяльності теперішніх чиновників Міносвіти на предмет корупції – інакше студенти не залишать стіни міністерства. Про це Радіо Свобода розповіла одна з активісток студентського руху Анастасія Бойчук.

За її словами, страйкарі в будівлі Міносвіти оновили список вимог і звернулись до вже нової влади щодо виконання цих вимог.

«Ми вчора у процесі загального обговорення зі студентами склали так звану дорожню карту розвитку і реформування освіти і науки України. Наразі у ній близько 60 пунктів, вони є досить деталізовані, конкретні, чітко стосуються навчального процесу у школах, у вишах, навантаження викладачів в університетах. Тому, відповідно, ми будемо створювати групу студентів, яка буде контролювати впровадження цієї дорожньої карти», – говорить студентка.

Кандидатури на посаду міністра освіти і науки студенти висувати не будуть, але вимагають, щоб новопризначенця теперішня влада узгодила із ними, зазначила одна із уповноважених представників студентів Младена Качурець. Вони сформували критерії, яким повинен відповідати кандидат на цю посаду.

«Досвід управлінської роботи, тобто це повинна бути людина-менеджер, це має бути людина, що має досвід значний у галузі освіти, досвід, більш спрямований на реформи у «європейському» напрямку, це має бути людина, готова із меншими повноваженнями, передбаченими у новому законопроекті про вищу освіту, зробити набагато більше для цієї освіти і науки, зокрема, вдаючись і до непопулярних рішень серед ректоратів, але, тим не менш, бути готовим «тримати удар». Також потрібно бути готовим боротись із корупцією», – зазначає активістка.

Хто очолить Міносвіти, ще не обговорювали – Гриневич

Вимоги студентів уже були озвучені на засіданні погоджувальної ради, до їхньої думки обіцяють прислухатись, говорить голова профільного комітету, депутат від «Батьківщини» Лілія Гриневич.

«Студенти – це була рушійна сила тих подій, що відбувалися в країні, і обов’язково з ними, на мою думку, треба погоджувати кандидатуру міністра освіти і науки», – стверджує вона.

У мережах стала поширюватися інформація про ймовірне затвердження на посаду міністра освіти свободівки Ірини Фаріон. Лілія Гриневич, однак, у коментарі Радіо Свобода зауважила, що кандидатури на посаду міністра не обговорювали.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG