Доступність посилання

ТОП новини

Турчинов підтверджує, що не підпише скасування мовного закону


Голова Верховної Ради, виконувач обов’язків президента Олександр Турчинов підтвердив сьогодні, що не підпише постанову парламенту про скасування мовного закону.

«Незважаючи на те, що закон про мови був незбалансованим, непрофесійно підготованим, я не буду підписувати рішення парламенту про скасування цього закону, доки робочою групою, яка завтра буде створена в парламенті, не буде підготований, а Верховною Радою не буде проголосований новий закон», – наводить його слова агентство УНІАН.

Турчинов наголосив, що новий закон має дати можливість розвитку всі мовам без обмежень, але водночас підтвердити те, що державною мовою є українська.

Верховна Рада 23 лютого скасувала закон «Про засади державної мовної політики», неофіційно відомий як «закон Ківалова – Колесніченка» за іменами його авторів. Скасування закону викликало критику в Україні і за кордоном.

Цей закон, ухвалений 2012 року голосами більшості зі значними порушеннями процедури розгляду, зокрема, картками відсутніх депутатів, викликав значні протести, так звані Мовні майдани. За словами критиків, закон по суті передбачав утиски державної української мови й натомість переваги для однієї з мов меншин, а саме російської.
XS
SM
MD
LG