Доступність посилання

ТОП новини

Шевченкові Моринці: із чумацькою хатою, але без доріг


На батьківщині Шевченка працівникам не заплатили за реконструкцію чумацької хати
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

На батьківщині Шевченка працівникам не заплатили за реконструкцію чумацької хати

Моринці – Черкаси – До ювілею Тараса Шевченка у селі Моринці відбудували чумацьку хату, відому через скандальну реконструкцію. І хоч усі роботи відбувалися за спонсорські кошти, працівники нарікають, що з ними так і не розрахувалися. Водночас сільська влада каже, що для самих моринчан нічого суттєвого у селі не зробили, оскільки казначейство не пропускало платежі.

Торік восени про село Моринці заговорили у різних куточках України і навіть поза її межами. Однак мова йшла не про Тараса Шевченка, а про зруйновану чумацьку хату, в якій нібито був сам Кобзар. У середині жовтня стару будівлю нашвидкуруч розібрали. Виконавці робіт, як і обласні владці, переконували, що хата розсипалася від старості. А до ювілею Шевченка обіцяли зібрати нову: зі старих елементів, але з новим фундаментом, стріхою та декором.

«Про хату чумака було багато розмов, зробили на цьому, як на мене, піар-компанію. Але, дійсно, хату треба було розбирати. Я в ній був, коли вона ще стояла на місці. Там дерев’яні колоди вийшли із ладу, згнили. Щоб ви розуміли, у той час не будували на фундаментах, на землю фактично ставили будівлю. І з часом природа зробила свою справу. Про те, що її треба було розбирати, не було сумнівів», – розповів заступник голови Черкаської облдержадміністрації Михайло Коваленко.

Хату відреставрували, а за роботу не заплатили

За кілька місяців на місці пустки та купи старих брусків з’явилася відреставрована чумацька хата. Згідно з проектно-кошторисною документацією, вартість робіт склала 600 тисяч гривень. Причому всі витрати виключно за рахунок спонсорів. Утім, донині за реконструкцію працівники так і не отримали кревних, розповідає Радіо Свобода виконавець робіт Віктор Зоркін. Із обіцяних 78 тисяч гривень їм заплатили лише близько 27.

«Я ж не сам робив, я взяв чотирьох молодих хлопців, бо тут же великий шмат роботи. Усе це мазали, усе це доводили до пуття взимку, натягували намети, сушили сушками. Те, що мені платили, я віддавав і собі не брав. На транспортні видатки, на закупівлю матеріалів я взяв 17 тисяч. Зараз 12 тисяч я винен хлопцям. Якщо на реконструкцію цього будинку заплановані було 600 тисяч, нехай 200 тисяч витратили на дах. А решта де?» – запитує Зоркін.

Поза тим працівники не полишають роботи. Нині облаштовують чумацький двір: із коморою, льохом, криницею та кузнею. За розрахунками Віктора Зоркіна, таке будівництво коштуватиме не менше ніж вартість хати та й триватиме до квітня-травня. Поки що, каже він, про фінансування мова не йде, адже чекають нового очільника області.

«Хвалитися немає чим» – сільський голова Моринців

Донині національний заповідник «Батьківщина Тараса Шевченка» не поставив на баланс реставровану чумацьку хату. Тож поки за господаря Віктор Зоркін. Удень чоловік працює над чумацьким двором і оздоблює хату всередині. Адже мріє увесь чумацький комплекс перетворити у моринський «Пирогів». А от увечері Зоркін сторожує. Бо в сільській раді коштів на сторожа немає, розповідає сільський голова Моринців Степан Кириченко. На запитання Радіо Свобода, що ж суттєвого для моринчан зробили у селі до ювілею Кобзаря, Кириченко відповів, що немає чим хвалитися.

«Ми планували більше окультурення села, більше на кладовищі, більше дороги побудувати. Бо у нас 30 кілометрів доріг по селу із твердим покриттям, а шість кілометрів – ще ґрунтова дорога. Казначейство не пропускає нам платежі, у нас залишилося чимало грошей на балансі сільської ради. У нас навіть телефони одрізали за несплату», – каже він.

У нас навіть телефони одрізали за несплату
Степан Кириченко
Для гелікоптерів Януковича мали очистити моринський стадіон

Попри відсутність фінансування, у Моринцях готові до прийому делегацій у день народження Кобзаря. Утім, нова обласна влада вирішила проводити урочистості без помпезності, по-скромному. Хоча стара влада, розповідає Степан Кириченко, планувала інакше. Незадовго до відсторонення Януковича, до Моринців приїздила комісія у складі 30 осіб із адміністрації президента, який планував відвідати село на ювілей Козбаря. Навіть вирішили, де приземлятимуться президентські гелікоптери – на сільському стадіону. Вимагали очистити ділянку від кущів, а ще зірвати старі лавки. Наразі Кириченко радіє, що встигнув лише викорінити кущі.

Тим часом в іменини Тараса Шевченка моринський митець Віктор Зоркін каже, що зустрічатиме гостей хлібом-сіллю на чумацькому подвір’ї. Хліб обіцяє спекти у розписаній печі у відбудованій чумацькій хаті.​
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG