Доступність посилання

ТОП новини

Карта майна політиків України за кордоном


Інтерактивна карта тут: www.mapukrainianpep.org
Інтерактивна карта тут: www.mapukrainianpep.org
Де українські чиновники та олігархи ховають свої статки? В яких країнах мають майно – квартири, яхти та вілли? Які компанії за кордоном засновані українськими політиками? Стипендіат імені Вацлава Гавела, журналістка Радіо Свобода Наталка Седлецька створила інтерактивну карту MapUkrainainPEP.org, на яку заносить усі ці дані.

– Наталко, розкажіть про цей проект?

Європа оприлюднила список із 18 політиків-регіоналів, список збільшується
Наталка Седлецька
Наталка Седлецька
– Зараз ця тема дуже актуальна. Європейський союз нарешті запровадив санкції проти українських чиновників з попередньої влади, звинувачуючи їх у насильницькому придушенні мирних протестів, а також у великій корупції, що виходить за межі України. Європа оприлюднила список із 18 політиків-регіоналів, список збільшується. Формулювання було таке: якщо статки цих людей будуть знайдені, то вони будуть заморожені. То ж моя карта має полегшити ці пошуки – тут в одному місці результати усіх журналістських розслідувань, публікацій на цю тему. Конкретні адреси будинків, квартир, а також адреси і назви конкретних компаній, заснованих українськими політиками.

– Наталко, зараз на сайті здебільшого інформація про представників Партії регіонів, попередньої влади. Чи будете Ви публікувати дані про статки нової влади? Днями у британському виданні Independent з’явилась інформація про те, що юридична компанія Lawrence Graham виявила 278 банківських рахунків у 26 країнах, пов’язаних із екс-прем’єром Юлією Тимошенко та її чоловіком.

Будемо шукати і публікувати дані про статки усіх політиків України без приналежності до конкретної партії
– Так, обов’язково будемо шукати і публікувати дані про статки усіх політиків України без приналежності до конкретної партії. Сайт називається Map Ukrainian Pep, де ПЕП – це politically exposed person, тобто політично значима особа. Хотілося б це міжнародне поняття активніше вводити в користування в Україні для більш пильного контролю за джерелами доходів таких людей. Тож на сайті будуть дані про всіх українських ПЕПів – це міністри, нардепи, судді, всі їхні найближчі родичі та партнери. Поки що я збирала дані саме про регіоналів – бо це було необхідно у протестні часи саме для термінового запровадження санкцій Заходом.

Стосовно статків Тимошенко: я сьогодні говорила з журналістами британського видання «Індепендент». Вони у статті посилаються на звіт юрфірми, яку залучив для цього уряд Азарова. Утім, сам звіт вони опублікувати не мають права. То ж ми домовились з ними взяти і разом перевірити, чи правдиві данні у цьому звіті – перебираючи кожну країну. Якщо у родини Тимошенків справді досі багато компаній та рахунків за кордоном – це обов’язково з’явиться на карті MapUkrainianPEP та в наших публікаціях.

Взагалі, до мене чи не щодня звертаються журналісти з європейських країн – вони просять допомогти їм у пошуку активів українців, які підпали під санкції – ми ініціюємо спільні розслідування, шукатимемо також ті статки, фірми та рахунки, про які раніше не було відомо. Таким чином карта буде поповнюватись новими даними, а розслідування публікуватись на Радіо Свобода.

– Наталю, який результат Ви очікуєте від такої діяльності?

– Я журналіст, моя справа шукати інформацію та публікувати її. Але я можу уявити, що, по-перше, ті статки, які вже під санкціями – за них повинна взятись українська прокуратура. Прокурори мають ініціювати спільні розслідування з європейськими країнами для того, щоб з’ясувати походження цих грошей, і, в ідеалі, довести, що вони були незаконно виведені з бюджету – і повернути їх в Україну. По-друге, все це має диспиплінувати тих політиків, які щойно прийшли до влади і приходитимуть в майбутньому. Українські можновладці завжди любили насолоджуватись високим рівнем життя на Заході, за рахунок грошей українських платників податків. Але вони всі нарешті мають зрозуміти, що у прозорому мішку вкрадене не сховаєш.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG