Доступність посилання

ТОП новини

Кремль знищив позитивне ставлення українців до росіян


Київ – До анексії Криму Росією, українці ставились до росіян краще, ніж росіяни до українців. Згідно з минулорічними опитуваннями Київського міжнародного центру соціології, більшість позитивно налаштованих до Росії українців сконцентровані у східному (94%) і південному регіонах (92%), а найменше їх було у Західному регіоні (68%). Але події останніх днів вочевидь змінили показники, стверджує директор Фонду «Демократичні ініціативи імені Кучеріва» Ірина Бекешкіна. За її словами, політика Кремля знищила позитивне ставлення більшості українців до росіян. То ким будуть надалі Україна і Росія – ворогами, партнерами, просто сусідами?

Щоранку Михайло Хомич, депутат Трускавецької міської ради, а нині один з активістів самооборони Майдану, проходить вздовж всипаних квітами барикад і огорож – нагору від Майдану, по вулиці Інститутській, яку українці вже перейменували вулицею Героїв Небесної Сотні. Він забирає зів’ялі квіти і розкладає нові, що їх несуть люди. Вечорами він запалює свічки під портретами бійців Небесної Сотні.

Михайло Хомич сподівається, що у Небесній Сотні не буде нових бійців, що Росія отямиться і не почне військових дій проти суверенної України. Проте порозумітися з росіянами українці найближчим часом навряд чи зможуть, хоча пересічним росіянам й українцям нема чого ділити поміж собою, зауважив Хомич у розмові з Радіо Свобода.

Верхівка у Москві, як не кажіть, осад лишила. І вже такого добросусідського відношення у мене до росіян нема
Михайло Хомич
«Я бував, як то кажуть, і на Уралі, і кругом. Знаєте, прості люди є однакові – що в Україні, що у Росії, різниці між ними немає. Але оця верхівка у Москві, як не кажіть, осад лишила. І вже такого добросусідського відношення у мене до росіян нема. Хіба що пізніше, у нас стосунки поліпшаться – але то у моїх дітей. А щодо Криму – я думаю, що кримчани років зо п’ять зрозуміють, що потрапили вони до другого Придністров’я чи другої Абхазії, – каже Хомич. – Я думаю, там же майже половина – кримські татари, росіяни, українці – мають розум й уявляють, до чого призведе приєднання Криму до Росії».

«Не треба мене захищати, росіяни!» – російськомовна українка

Інга – одна з десятків тисяч людей, хто допомагає Майдану. Вона родом із Миколаєва і переживає, що її тамтешня родина у небезпеці – зовсім поруч, у Криму, стоїть потужне російське військо. Російськомовна Інга категорично проти того, щоб Путін її «захищав», і не вірить у покращення українсько-російських стосунків.

«Я сумніваюся, що ми залишимось друзями, адже росіяни налаштовані проти нас, у них повна дезінформація щодо України іде. Швидше за все, ми – українці і росіяни – рухаємось до ворожнечі. І якщо росіяни надалі хотітимуть мене і мільйони таких, як я, хто розмовляє російською, тим більшою буде взаємна неприязнь», – міркує Інга.

Міністр юстиції України Павло Петренко наразі не готовий оцінити перспективу взаємин між Києвом і Москвою. За його словами, з точки зору законодавства, депутати Верховної ради Криму є сепаратистами, а Росія – військовим агресором і державою, яка намагається переглянути політичну карту світу.

Росія на сьогоднішній день є військовим агресором, за всіма положеннями міжнародного законодавства
Павло Петренко
«Ми побачили ще минулої неділі у Криму мала місце імітація проведення так званого «референдуму», основною ціллю якого було прикриття анексії і захоплення території України з боку російської сторони. Росія на сьогоднішній день є військовим агресором, за всіма положеннями міжнародного законодавства», – заявив Петренко українським і міжнародним ЗМІ.

Режим Путіна іде шляхом Гітлера і Сталіна – експерти

Приєднання Криму до Росії свідчить, що режим Володимира Путіна готовий на все, аби поновити новітню імперію, розтоптавши при цьому почуття і українців, і росіян, знищивши добросусідські взаємини між українцями і росіянами. Фактично, керуючись пропагандою у стилі Геббельса. Путін рухає Росію в напрямку Сталіна-Гітлера. Про це у розмові з Радіо Свобода сказав лідер громадської ініціативи «Третя республіка» Юрій Луценко.

Ставлення українців до Росії буде змінюватись лише у відповідності зі змінами усередині Росії
Юрій Луценко
«Нині багато говорять про злочини радянської доби, але при цьому забувають, що то лише продовження тоталітарної системи, яку нам нав’язала ще царська Росія. І тому ставлення українців до Росії буде змінюватись лише у відповідності зі змінами усередині Росії. Є великі відмінності між процесами, які відбулись у повоєнній Німеччині і повоєнній Росії. Тоді Німеччина отримала великі уроки, провела денацифікацію. Натомість у східному тоталітарному утворенні – СРСР, а потім у Російській Федерації – Сталін все ще є символом гордості для більшості населення. У Росії так і не пройшли процеси детоталітарності. З такою Росією Україна змушена, як мені здається, діяти за формулою Чеслава Мілоша: «Дружбі з росіянами – так, із Кремлем – ні», – наголосив Луценко.

Українці не повинні відмовлятись від російської культури і контактів з росіянами, але громада України жодним чином не повинна погоджуватися перетворюватись на «колоніальних підданих Кремля», зазначив Луценко. За його словами, українці віддавна живуть у трикутнику російського, ісламського, західноєвропейського світу. І Україна залишиться полігоном між цими світами, допоки не визначаться зі своїм майбутнім і не повернеться до європейського дому, вважає Луценко.

Кремль зруйнував традицію добросусідства – науковці

Серед українських експертів також побутує думка, що українці повинні підтримувати російську проєвропейську, свідому інтелігенцію, сприяти розвиткові громадянського суспільства у Росії. Так, на думку київського історика Михайла Кірсенка, демократичні зміни в Україні – на користь російському суспільству.

Не варто їх карати за це ворожістю, їх треба інформувати про перебіг подій в Україні
Михайло Кірсенко
«На жаль, переважна більшість цього суспільства не усвідомлює, що відбувається в Україні, тож не варто їх карати за це ворожістю, їх треба інформувати про перебіг подій в Україні», – рекомендує Кірсенко.

Соціологи ж, наразі, констатують наявність «холодної інформаційної війни», яку веде на «українському фронті» Росія. У результаті, говорити про позитивне ставлення росіян до українців не доводиться, каже директор Центру «Демократичні ініціативи імені Кучеріва» Ірина Бекешкіна. А антиукраїнська політика Кремля у цілому, у свою чергу, руйнує позитивне ставлення українців до росіян, вважає експерт.

«Ця традиція позитивного ставлення українців до росіян, росіян до українців, якій вже двадцять років – а вона і у Західній Україні була позитивна – вона зараз рухнула», – зазначила Бекешкіна.

Соціологи вважають, що у ці дні, коли Росія фактично окупувала частину території України, кількість українців, як україномовних, так і російськомовних, які мали симпатії або були прихильними до росіян, суттєво зменшиться. Кремль об’єднує українців – проти своєї імперської політики і зазіхань на суверенну Україну, зазначають фахівці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG