Доступність посилання

ТОП новини

Антикорупційні закони. Вимоги громадськості


(Клікніть, щоб розгорнути повністю)
(Клікніть, щоб розгорнути повністю)
Громадські активісти вимагають від депутатів Верховної Ради ухвалити «Реанімаційний пакет реформ». Мова йде про чотири антикорупційні закони, із яких уже ухвалили два. Один із них відкриває інформацію про закупівлі державними підприємствами, а інший – розширює доступ до публічної інформації. На черзі – законопроект про звільнення голів судів та суддівське самоврядування. Водночас народні обранці провалили законопроект про доступ до реєстрів нерухомого майна.

У четвер увечері народні депутати ухвалили законопроект, що спрощує доступ до публічної інформації. Він, зокрема, забезпечуватиме публічність ухвалених органами влади рішень, а також розширить інформацію, до якої матимуть доступ громадяни.

Громадський активіст Сергій Слинько моніторив відкритість генеральних планів у Черкаській області. Із 16 міст лише одне відкрито надало усю містобудівну документацію, натомість у шести міських радах повідомили, що це інформація з обмеженим доступом. Активіст пригадує, що після його запитів щодо генеральних планів, тодішнє керівництво Черкаської обласної ради видало розпорядження не надавати такі відомості. Нині Слинько переконаний, що ухвалений законопроект обмежить вплив влади на доступ до такої інформації.

«Ті норми, які були в законодавстві щодо генеральних планів, формально були і не діяли. А зараз у цьому законопроекті чіткіше виписано, яка інформація про генеральні плани має бути оприлюднена. Він виключає застосування владних важелів у приховуванні доступу до генеральних планів. Якщо генеральний план закритий і люди не знають, де і що буде, то цим уміло можна торгувати і, приміром, у парковій зоні надавати дозволи на будівництва приватних проектів», – каже активіст.

Законопроект про суддів унеможливить ухвалення у судах політичних рішень

Тим часом депутати ще мають ухвалити законопроект, який передбачає звільнення усіх голів судів та впроваджує новий порядок формування органів самоврядування суддівської системи. Голова Черкаської обласної організації партії «Демократичний альянс» Костянтин Долецький сподівається, що завдяки цьому законопроекту більше не повториться ситуація, коли «штампували» рішення щодо затриманих після січневих штурмів Черкаської облдержадміністрації.

«Була пачка справ, зрозуміло, що їх ніхто не розглядав. Адже було затримано 54 особи. Не розглядали, чим справи відрізняються, чим люди відрізняються. Швидше за все, була вказівка вищого керівництва, що вирок один – два місяці утримання в СІЗО. Був навіть хлопець з інвалідністю, який мав отримувати спеціальне харчування – його також у СІЗО. Батька двох неповнолітніх дітей – також у СІЗО. Судді взагалі не дивилися ці справи, просто мовчки виносили рішення», – розповідає Долецький.

Законопроект про доступ до реєстрів нерухомого майна слід ще раз проголосувати – експерт

Водночас політичний експерт Юрій Сас вважає, що Верховна Рада має повернутися до розгляду законопроекту про доступ до реєстрів нерухомого майна. Його депутати не змогли ухвалити у першому читанні.

«Чому? Тому що, конкретно ми в Черкасах, нарешті дізнаємося, хто забудовував берегову лінію вздовж Дніпра. Хто є власниками земельних ділянок, які продаються вже роками, бо за них правлять великі гроші? Як вони потрапили в ці приватні руки? Люди розказують дуже цікаві історії, що коли вони купують ділянки за комерційною ціною, виявляється що це родичі депутатів колишньої міської ради. А от як вони туди потрапили – це дуже цікаве питання», – зауважує Сас.

Поза тим, найпершим із «Реанімаційного пакету реформ» депутати ухвалили законопроект, що відкриває інформацію про закупівлі державними підприємствами.
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG