Доступність посилання

ТОП новини

Донецьк, Луганськ, Харків: сепаратисти проти України. LiveBlog наживо

Сепаратисти в Донецьку проголосили «незалежну Донецьку республіку». У Луганську вони захопили будівлю СБУ. В. о. президента Олександр Турчинов обіцяє діяти рішуче

Тим часом у Донецьку міліція закликає всіх покинути Жовтневу площу перед захопленою ОДА.

«Шановні жителі та гості Донецька! У даний момент Донецьку обласну державну адміністрацію захопила група людей, з-поміж яких є озброєні особи. З метою безпеки людей, задля уникнення ексцесів або трагічних подій, керівництво ГУМВС України в Донецькій області звертається з проханням залишити Жовтневу площу перед ОДА», – ідеться в повідомленні міліції.
З щоденного огляду західної преси Радіо Свобода:

Австрійська Der Standard інформує, що «влада у Києві занепокоєна безладами і захопленнями провокаторами адмінбудівель на сході України». Видання цитує прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, котрий вважає, що виступи провокаторів у Донецьку, Луганську і Харкові мають на меті «підготувати вторгнення російських військ», котрі, за словами прем’єр-міністра, зосереджені в 30 кілометрах від кордонів України на сході. Газета з Відня цитує чеського президента Мілоша Земана, котрий заявив у неділю в інтерв’ю місцевому радіо, що «анексія східної частини України Росією означала б перетин червоної лінії». У такій ситуації Земан закликає тут Захід не лише до посилення санкцій проти Москви, а й до введення військ НАТО на територію України, бо боїться «ланцюгової реакції» через такий розвиток подій. Газета з Австрії також наводить прохання президента Естонії Томаса Ільвеса до Заходу – щоб НАТО «оснастило українців оборонною зброєю».
Прокурор Донецької області Микола Франтовський заявляє, що осіб, причетних до масових заворушень в області, встановили, наразі вживаються заходи для їх затримання. Прокурор наголосив, що ці факти є кримінальними злочинами.

Нижче фото «засідання народної ради незалежної Донецької республіки»
Фото, з якого можна судити про кількість людей перед захопленою ОДА
Росія задіяла в Україні всю можливу агентуру – заступник міністра МВС Микола Величкович
За організацію заворушень у Луганську сепаратистам платили по 500 доларів – Ландік

Про це в ефірі Еспресо TV заявив колишній народний депутат від Партії регіонів Володимир Ландік.
Він наголосив, що жителі Луганщини не підтримують екстремістських проявів, і ніхто не рветься у Росію. «Ці (сепаратистські, – ред.) прояви вони не підтримують. У нас екстремізм погано приймається», – зауважив він.
Донецька міська рада не підтримала сепаратистів

Донецька міська рада не уповноважувала будь-кого брати участь у вирішенні долі Донецької області. Про це сказано в повідомленні її Управління зв'язків із громадськістю, розміщеному на сайті міськради 7 квітня.

Там заявляють: «У зв'язку з подіями, пов'язаними із захопленням будівлі Донецької обласної ради та інших адміністративних будівель у місті, а також із заявами про збори повноважних представників міст, на яких приймалися рішення про долю Донецької області, повідомляємо: Донецька міська рада й дев'ять районних у місті рад не уповноважували будь-кого брати участь у подібних зборах».

«У зв'язку з фактами скоєння озброєних провокацій на території міста, ми закликаємо всіх жителів дотримуватися закону і порядку. Наполегливо просимо не брати участі в протиправних діях».
Західні почали реагувати щодо подій на Сході України

Політична та економічна стабілізація в Україні, яка відповідає інтересам Німеччини та Євросоюзу, неможлива у разі поділу країни – міністр закордонних справ Німеччини Штайнмаєр.


«Ми повинні запобігти цій ситуації. Ви можете побачити наші зусилля для створення міжнародної контактної групи (щодо України – ред.)», – наголосив очільник німецького зовнішньополітичного відомства. «Це означає, що слід уникати заворушень у східній частині України, а Росія має стримуватися від підтримки цих дій», – додав Франк-Вальтер Штайнмаєр.
Обличчя й картини донецького сепаратизму
Барикади навколо будівлі управління СБУ в Донецьку, збудовані проросійськими сепаратистами, 7 квітня
Барикади навколо будівлі управління СБУ в Донецьку, збудовані проросійськими сепаратистами, 7 квітня
Знайомтеся, народна рада «незалежної Донецької республіки»
Знайомтеся, народна рада «незалежної Донецької республіки»
Сепаратисти ухвалюють рішення від імені мільйонів мешканців Донеччини
Сепаратисти ухвалюють рішення від імені мільйонів мешканців Донеччини
Проросійські активісти всередині будівлі Донецької ОДА
Проросійські активісти всередині будівлі Донецької ОДА
Вчорашній мітинг проросійських громадян України та гостей Донецька
Вчорашній мітинг проросійських громадян України та гостей Донецька
Геннадій Москаль вважає, що захоплені сепаратистами адмінбудівлі треба звільняти силою

«Я вважаю, що ті, хто захопив будівлі, мають бути блоковані по периметру, їм потрібно дати час добровільно їх залишити, якщо не вийдуть – витягти їх по одному, зірвати маски, ідентифікувати та показати, хто це», – сказав під час прес-конференції народний депутат Геннадій Москаль.

«Якщо це громадяни Росії, то ми зможемо висунути претензії Російській Федерації. Якщо це громадяни України, жителі Луганської області, а за моєю інформацією це саме так, тоді мав би міністр та голова СБУ написати рапорт та звільнитися в зв’язку з професійною непридатністю, тому що нічого не знали й не змогли попередити», – цитує Москаля Укрінформ.

Росія знову вимагає федералізації та особливої ролі російській мові у відповідь на події в Луганську, Донецьку та Харкові

Про це йдеться в його заяві МЗС Росії.

«Без реальной конституционной реформы на Украине, в рамках которой через федерализацию обеспечивались бы интересы всех регионов страны, сохранялся ее внеблоковый статус, закреплялась особая роль русского языка, трудно рассчитывать на долгосрочную стабилизацию украинского государства», – ідеться в заяві.

«Хватит кивать на Россию, обвиняя ее во всех бедах сегодняшней Украины. Украинский народ хочет услышать от Киева внятный ответ на все вопросы. Пора прислушаться к этим законным требованиям», – заявляють в МЗС Росії.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG