Доступність посилання

ТОП новини

Путін вже знайшов зрадника – Добкіна?


Донецьк – Члени Партії регіонів кажуть, що криза на Донеччині – підвищення протестних настроїв в регіоні і запевняють, що ці дії широко підтримує населення. Водночас вони відмежовуються від озброєних сепаратистів.

Народний депутат, член Партії регіонів Тетяна Бахтеєва розповіла Радіо Свобода, що члени партії вступили з протестувальниками у переговори.

«У вихідні дні до Донецька прибула величезна кількість протестувальників з інших міст та районів Донецької області. Вчора і сьогодні у нас були зустрічі з тими, хто знаходиться у будівлі ОДА, з активістами. Зібрались депутати, які зараз в Донецьку, з активістами, що є в будівлі. Але сказати, що у них є конкретна ціль, я не можу. Основне, вони наполягають на терміновому референдумі в області, хоча ми пояснюємо, що законодавчо це неможливо. Ми намітили план на завтра, бо ми сьогодні не домовились остаточно – їх викликали по телефону, там серйозна ситуація, вона загострюється у них всередині серед присутніх, навіть до бійки дійшло. Незвично бачити таку ситуацію».

Щодо того, хто ці озброєні люди на вулицях різних міст області, Тетяна Бахтеєва каже, що не має чіткої інформації.
Якщо це тероризм – треба йти з військовим роззброєнням
Тетяна Бахтеєва

«Я не можу сказати точно, хто ці люди. Сьогодні один в будівлі представився мені з Полтавської області. Якщо це тероризм – треба йти з військовим роззброєнням. Ми сьогодні намагались наполягти на мирному вирішенню питання», – зазначила народний депутат.

М’яка позиція регіоналів

При цьому дехто припускає, що Партія регіонів причетна до заворушень на Донеччині. Йдеться про те, що для женевських переговорів про майбутнє України, які мають відбутися наступного тижня, президент Росії Володимир Путін шукає союзника, яким, ймовірно, може стати регіонал Михайло Добкін.
Путін шукає зрадника. Ім’я вже названо – це Михайло Добкін
Мустафа Найєм

«По суті, Володимир Путін шукає зрадника, готового представити «іншу Україну». Ім’я цього зрадника вже названо – це Михайло Добкін. Ситуація посилюється тим, що вже зараз є достатньо підстав вважати, що події в Слов’янську, Донецьку та Луганську фінансуються з кишені сина колишнього лідера Партії регіонів – Олександра Януковича. У будь-якому випадку кожна хвилина мовчання самого Добкіна, Партії регіонів, яка його висунула і її головного спонсора – Ріната Ахметова – вже є сприянням політиці Володимира Путіна», – зазначає відомий журналіст Мустафа Найєм. Підтвердження даних із незалежних джерел про таке фінансування сепаратизму немає.

Тим часом Михайло Добкін раніше заявив, що українська влада нічого не робить, щоб зняти напругу на Сході. «Усі її дії – це виключно реакція на будь-які протистояння. Немає сьогодні спроби через конструктив налагодити діалог. Є спроба показати, що влада сильна, здатна за допомогою силових структур розібратися, але для цього не потрібно багато знань», – зазначив Михайло Добкін.

Місцеві представники партії, зі свого боку, наполягають, що треба домовлятися з протестувальниками. Сергій Богачов, секретар Донецької міської ради і член Партії регіонів, розповів Радіо Свобода про своє доволі оптимістичне бачення.
Створення «Донецької народної республіки» – це неприпустимо
Сергій Богачов

«Ви бачите, що протестний рух збільшується, ми, для того, щоб протести були почуті, створюємо переговорну групу, щоб врегулювати конфлікт на території міста. Хто збройні люди, я не маю інформації. Для мене зрозуміло одне – багато з того, що робиться і пропонується зробити протестувальниками, наприклад, створення «Донецької народної республіки» – для мене це неприпустимо, але я роблю все можливе, щоб з мітингувальниками, що без зброї, нічого не сталось».

У суботу під будівлею Донецької ОДА було до тисячі людей, ще приблизно тисяча пікетувала обласну міліцію. Ця цифра є стабільною щодо кількісті проросійських протестувальників у вихідні дні, тож говорити про значну активізацію протестного руху у Донецьку не можна.

Водночас в інших містах регіону на вихідні тривають захоплення адміністративних будівель озброєними проросійськими активістами, як підозрюють, за підтримки російських силовиків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG