Доступність посилання

ТОП новини

ДЕЗА ДНЯ, 21 квітня. Російські ЗМІ: в Україні безчинствують і бойовики від влади, і військові


Київ – Російські прокремлівські ЗМІ здійняли чергову інформаційну хвилю навколо діяльності «Правого сектору» і української регулярної армії водночас. Цього разу вони твердять про причетність «Правого сектору» до стрілянини в Слов’янську в ніч на 20 квітня. Паралельно з цим міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявляє про те, що українська влада нібито спирається на бойовиків, які чинять безчинства на Сході України. Крім того, кремлівські телеканали подають сюжети, в яких намагаються зобразити українських вояків регулярної армії як жорстоких бандитів, а Віктор Янукович із Ростова-на-Дону закликає український уряд «зупинитися!» Заступник секретаря РНБО Вікторія Сюмар заявляє про інформаційну підготовку до обґрунтування військового вторгнення Росії до України.

Перестрілка у Слов’янську в ніч на 20 квітня, внаслідок якої, як повідомило МВС України, загинули троє людей і ще, як мінімум, троє отримали поранення, піднесена зусиллями МЗС Росії та персонально його очільника Сергія Лаврова до рангу міжнародного скандалу. Сергій Лавров висловив обурення у зв’язку з цим, а зовнішньополітичне відомство Росії не забарилося вказати на винуватців інциденту – «Правий сектор».

Дві спалені машини з дивом уцілілими шинами, неушкодженими вогнем документами представника «Правого сектору», з-поміж яких знайшлася візитівка лідера цієї партії Дмитра Яроша, старовинний німецький кулемет демонструвалися проросійськими силами як доказ нічної трагедії.

«Правий сектор» одразу ж спростував твердження про його причетність до цього трагічного випадку, заявивши, що йдеться про «наклепницькі матеріли, виготовлені за кращими рецептами геббельсівської пропаганди».

«Будь-які спроби пов’язати ці дії з «Правим сектором» мають лише одну мету – викликати страх у мешканців Східної України перед активістами ПС. Партія «Правий сектор» діє виключно в правовому полі й всі активісти, які хотіли захищати цілісність України, зараз підпорядковані силовим органам держави. На сьогоднішній день «Правий сектор» зіштовхнувся з небаченою інформаційною атакою, підкріпленою фальсифікаціями, підступами і маніпуляцією фактів російськими ЗМІ, котрі підконтрольні Кремлю. ПС не має ніякого відношення до проведення цієї операції в Слов’янську», – ідеться у заяві партії, розміщеній на сторінці «Правого сектору» у Facebook.

Заступник секретаря РНБО Вікторія Сюмар, зі свого боку, заявила, що йдеться про «ідеальний зразок російської пропаганди».

«Задум пропагандистів очевидний – показати, що ситуація в Україні виходить з-під контролю навіть на свята, розгорнути тезу про «громадянську війну» в Україні, здійснити чергову хвилю інформпідготовки до обґрунтування вторгнення», – заявила Сюмар.

При цьому вона вказала, що доказів інциденту, які б доводили, що відбулося саме те, про що повідомляють російські ЗМІ: розстріл беззбройних вартових блокпосту озброєними представниками «Правого сектору», – ніхто не бачив.

«Якісь «подробиці», доказів яких ніхто не бачив – ідеальний зразок російської пропаганди, який сьогодні тиражують чимало не лише російських, але й іноземних ЗМІ», – додала вона.

НТВ показав сюжет, де на словах розповідає про відеодокази безчинств військових, не показуючи їх

І в той час, як російська пропаганда намагається довести, що в безчинствах і вбивствах на Сході винні, так би мовити, «бойовики «Правого сектору», і не бачить проблеми в присутності там озброєних проросійських бойовиків, координованих російськими військовослужбовцями, на російських прокремлівських телеканалах з’являються сюжети, які дискредитують українських військових регулярної армії.

На телеканалі НТВ 21 квітня був показаний сюжет, у якому розповідається, як, нібито, українські вояки вчинили наругу над вихователькою донецького інтернату Наталею. У сюжеті мовиться, що кадри захоплення її, місцевої жительки, в полон поблизу села Кутузівка Донецької області та знущань над нею були зняті «Донецьким телебаченням». При цьому жодного кадру, про який ідеться, в сюжеті не наведено. Відеоряд побудований виключно зі звичайних кадрів, в яких українські військові стоять чи рухаються. У самій Кутузівці проживає менше ніж сто людей, згідно з даними останньому перепису населення, й дитячих інтернатів там немає.

На прямому зв’язку зі студією вихователька інтернату Наталя розповіла й таке: «Люди були в масках, між собою вони називали лише прізвиська. На БТРі люди розмовляли англійською мовою».

Тема американської підтримки дій української влади активно пропагується і на вищому державному рівні Росії. У своїх останніх заявах щодо України Сергій Лавров цього не оминув.

«Перш ніж висувати нам ультиматуми, вимагати виконати щось за два-три дні, погрожувати в іншому випадку санкціями, ми б настійливо закликали наших американських партнерів повною мірою усвідомити відповідальність за тих, кого вони привели до влади, закриваючи очі на безчинства, які чинить цей режим, і бойовиками, на яких цей режим спирається», – заявив Сергій Лавров.

Тим часом оприлюднене нове звернення Віктора Януковича з Ростова-на-Дону, в якому він закликає тих, хто, за його висловом, «вважає себе владою в Києві», зупинитися: «Ви – у кроці від кровопролиття, кров не змивається. Зупиніться!»

Водночас, і Лавров, і Янукович пророкують Україні «громадянську війну».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG