Доступність посилання

ТОП новини

Президент Чехії вимагає звільнити затриманих у Слов’янську інспекторів ОБСЄ


Президент Чеської Республіки Мілош Земан вважає, що потрібно активно діяти для того, щоб затримані у Слов’янску члени групи ОБСЄ були якнайшвидше звільнені.

«Ми мали б вимагати від російськомовних громадян на Сході України, щоб вони звільнили тих людей, адже вони там виконують корисну працю», – заявив Мілош Земан.

«Серед затриманих є один чеський вояк, він є членом Відділу у справах контролю за роззброєнням і перебуває в Україні від 21 квітня», – заявила речник Генарального штабу Міністерства оборони Чехії Яна Ружічкова.

За її словами, чех входить до міжнародної команди під керівництвом Німеччини, яка проводила нагляд на підставі Віденських домовленостей 2011 року, і в Україні мав працювати до кінця квітня.

Звільнити затриманого у Слов’янську чеського офіцера вимагає і Міністерство закордонних справ Чехії. Як наголосив голова дипломатичного відомства Чехії Любомір Заоралек, сепаратисти затримали групу ОБСЄ незважаючи не те, що у всіхїї членів, включно із чехом, були дипломатичні паспорти. З метою звільнення затриманих, заявив міністр Заоралек, чехи ведуть актитвні переговори як з владою у Києві, так і з керівництвом місії ОБСЄ.

Групу спостерігачів ОБСЄ затримали проросійські сепаратисти у Слов’янську 25 квітня. До її складу входить четверо німецьких громадян, а також один датчанин, швед, поляк і чех.

Контакт із затриманими у Слов’янську іноземцями досі встановити не вдалося.

Данія і Польща раніше теж оприлюднили вимоги звільнити захоплених представників ОБСЄ.
XS
SM
MD
LG