Доступність посилання

ТОП новини

Референдуми» на Донбасі не мають правових наслідків – ЦВК


«Референдуми», які 11 травня відбулись у Донецькій і Луганській областях, не мають ніяких правових наслідків, заявив заступник голови Центральної виборчої комісії України Андрій Магера.

«Дії, які імітовані 11 травня на територіях окремих місцевостей Донецької та Луганської областей, не мають ніякого стосунку до референдумного процесу і до способу вираження волі українського народу, зокрема на окремо взятій частині території України. Тому відповідні дії не мають ніяких правових наслідків. Питання більше до правоохоронних органів і силових структур – вживати заходів до того, чи мали ці дії ознаки діянь, спрямованих на повалення конституційного ладу і захоплення державної влади. Я думаю, що саме таким чином слід кваліфікувати подібні дії», – пояснив він.

11 травня у Донецькій і Луганській областях сепаратисти провели так званий «референдум» щодо визначення статусу регіону. Організатори стверджують, що майже 90 відсотків громадян проголосували за самостійність регіонів.
Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов у свою чергу повідомив, що у так званому «референдумі» в Луганській області взяли участь близько 24% населення, у Донецькій – трохи більш як 32 відсотки.

Відповідно до українського законодавства, згадане опитування не має юридичної сили і його проведення не визнає ОБСЄ, ЄС, США та низка інших країн світу.
XS
SM
MD
LG