Доступність посилання

ТОП новини

Будапешт не вимагає автономії для етнічних угорців в Україні – МЗС Угорщини


Угорщина не вимагає територіальної автономії для етнічної угорської меншини на заході України. Як повідомляє Reuters, про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Янош Мартоньї.

Виступ глави угорського МЗС відбувся через два дні після того, як прем'єр-міністр країни Віктор Орбан закликав до створення автономій етнічних угорців, що проживають у країнах Центральної Європи.

Мартоньї зазначив, що це питання особливо актуальне для угорської меншини на Заході України, де проживає близько 200 тисяч представників цього народу.

У розмові з журналістами на конференції з безпеки в Братиславі глава зовнішньополітичного відомства зазначив, що Орбан мав на увазі швидше самоврядування, ніж територіальну автономію.

«Автономія може бути різною: як ми вже говорили, це і особиста автономія та культурна автономія і територіальна. Слово «територіальна» у цій промові не використовувалося», – сказав міністр.

Нещодавно прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у першому ж виступі свого третього терміну на посаді заявив про необхідність автономій і подвійного громадянства для угорців, які живуть у сусідніх країнах, зокрема, в Україні.

Заяви угорського прем’єра призвели до того, що у вівторок посол Угорщини в Києві був викликаний для пояснень українській владі.
XS
SM
MD
LG