Доступність посилання

ТОП новини

У деяких районах Донбасу провести вибори неможливо через незаконні дії сепаратистів – ЦВК


Центральна виборча комісія України визнала, що проведення президентських виборів в певних районах східних областей, де діють сепаратисти, може виявитися неможливим.

ЦВК заявила 17 травня, що не може організувати голосування через погрози та «незаконні дії» з боку сепаратистів, і закликала владу в Києві гарантувати безпеку для виборців і виборчих комісій.

Тим часом Росія ставить під сумнів, чи можуть вибори відбуватися під «гуркіт автоматів».

А речниця Державного департаменту США Джен Псакі заявила, що її країна засуджує «незаконну діяльність» проросійських сепаратистів у східних областях України, які прагнуть приєднання до Росії. Вона також наголосила, що США підтримують зусилля «вибраних і легітимних представників влади» з проведення круглого столу в Харкові задля «обговорення конституційних та ненасильницьких шляхів вирішення розбіжностей».

Під час другого раунду круглого столу з врегулювання ситуації в Україні, що відбувався 17 травня в Харкові, прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що влада не вестиме переговорів з терористами: «Той, хто з автоматів розстрілює людей, не хоче миру для України. Переговорів з терористами ми не вестимемо». Він також наголосив, що уряд готовий гадати регіональним органам влади широкі повноваження, але він ніколи не дозволить розчленувати країну.

Голова Луганської обласної ради Валерій Голенко заявив, що децентралізації не достатньо, і закликав припинити антитерористичну операцію: «Поки ще є можливість зберегти країну. Потрібно припинити антитерористичну операцію, військові дії. Кожен день сьогодні гинуть люди. Я спілкувався з лідерами протестного руху в Луганську, вони висувають це як першу вимогу, вони готові до переговорів. Потрібно припинити військові дії».

Круглий стіл у Харкові є частиною дорожньої карти врегулювання кризи, запропонованої ОБСЄ.
XS
SM
MD
LG