Доступність посилання

ТОП новини

Опір в Україні і санкції Заходу змушують Путіна відступати


Shutterstock
Shutterstock
Тим, хто дивувався, чому Володимир Путін, який послідовно займався постійним нагнітанням напруженості в Україні і брязкав зброєю біля її кордонів, раптово заявив про відвід військ і припинення навчань, відповідь дав Петербурзький економічний форум. Саме тут Путін вперше заговорив про можливість діалогу з новим українським керівництвом і визнання його легітимності. І саме тут російський президент продемонстрував, що дійсно стурбований економічними санкціями, які, на думку багатьох компетентних спостерігачів, дійсно всерйоз впливають на майбутнє Росії.

«Нам говорять про якийсь ще третій пакет санкцій. У мене виникає питання: у зв’язку з чим? Ну добре, щось не сподобалося нашим партнерам в певній стадії розвитку кризи, в тому числі що пов’язано з Кримом – санкції прийняті. Ось зовсім недавно в Таїланді був землетрус з людськими жертвами. Може, ми теж у цьому винні? На Україні розгорається громадянська війна, але ми-то тут до чого?» – сказав Путін.

Ці слова видали зацікавленість Путіна в тому, щоб санкції зупинилися – а разом з ними зупинився б і відтік капіталу з Росії. Так, російський президент, як і раніше, замислюється про те, як дестабілізувати ситуацію в сусідній країні, але він хоче, щоб Росії нічого за це не було – тобто в будь-якому випадку Путін буде діяти обережніше, за допомогою диверсантів і найманців, але без можливості застосування регулярних військ і окупації частини території сусідньої країни за кримським прикладом.
Володимир Путін на Петербурзькому економічному форумі, 23 травня 2014 року
Володимир Путін на Петербурзькому економічному форумі, 23 травня 2014 року

І відведення військ, і виступ Путіна в Петербурзі – це той сигнал, який він хотів подати Заходу та інвесторам. І, мабуть, це головна новина і для Росії, і для України. Колишній міністр фінансів Росії Олексій Кудрін, який вважається довіреною особою Путіна, зауважив: «Це головний меседж, який чекали всі дні форуму. Сьогодні набагато більше надії, що ситуація на Україні буде врегульована, а значить більше впевненості і в бізнесу».

А для України це означає те, що антитерористична операція на Донбасі може продовжуватися і зникає небезпека розширення діяльності російських диверсантів в інших регіонах країни. Країна отримує час на перепочинок, на будівництво сильних Збройних сил і спеціальних служб, на стабілізацію ситуації в проблемних регіонах і на початок економічних реформ.

Вже доводилося писати, що Путіну потрібні паради і тріумфи – як у Криму, а не санкції і опір його «зеленим чоловічкам», як на Донбасі. Зіткнувшись з опором, побачивши, які проблеми виникли у Росії в результаті початку дії санкцій та складнощів і витратами на Крим, Путін став обережно відступати. Головне – не розслаблятися, інакше він повернеться.

Віталій Портников – київський журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG