Доступність посилання

ТОП новини

Для миру Україні треба збудувати «стіну Коломойського» – ізраїльський оглядач


Клікніть, щоб розгорнути повністю (інфографіка: «СЛОВО і ДІЛО»)
Клікніть, щоб розгорнути повністю (інфографіка: «СЛОВО і ДІЛО»)

В Україні активно обговорюють ідею побудови безпекової загороди на кордоні з Росією. Голова Дніпропетровської облдержадміністрації, відомий бізнесмен Ігор Коломойський запропонував звести стіну в Луганській, Донецькій та Харківській областях для того, аби унеможливити проникнення з Росії зброї та найманців на Донбас. Ізраїль має значний досвід у цьому питанні. Радіо Свобода розмовляло з ізраїльським оглядачем Сергієм Подражанським, колишнім редактором найбільшої російськомовної газети Ізраїлю «Вести». І першим запитанням було, чи набула в Ізраїлі розголосу ідея Коломойського щодо стіни на східному кордоні України. Чи чули про неї?

– Писали, але так, як щось таке, що... Ну, от така ідея є. Навіть так дивляться, сидячи самі на загороді, згори трошки. Але сприйняли це нормально, тому що вже мають такий досвід. Те, що мається на увазі, це кордон між Юдеєю і Самарією та самим Ізраїлем. Зроблено це було для того, щоб якось перешкодити цим невеличким терористичним бандам, угрупованням переходити такий умовний кордон. Так звана національно-визвольна боротьба, методи звісно які. Ці угруповання переходили кордон і було всяке.

– Коли з’явилась ця загорода, вона ще, до речі, будується, ще до кінця не завершена, чи покращилася ситуація з безпекою?

Є ще одна загорода, яка була збудована на кордоні між Єгиптом та Ізраїлем на Синайському півострові

– Безумовно, безумовно! Набагато менше проникнень. Це стосується небезпеки терористичної. Є ще одна загорода, яка була збудована на кордоні між Єгиптом та Ізраїлем на Синайському півострові, звідки приходили мігранти з Судану, Еритреї, де зараз іде громадянська війна. Інфільтрація дуже велика незаконних мігрантів, з якою не можна було боротися, тому що кордон проходить у пустелі. Дуже важко було відстежувати, немає слідів, пес не бере на цій спеці величезній, адже там спека під 50 градусів. І ця загорода поліпшила ситуацію на краще. Інфільтрації практично нема.

– Тобто в Ізраїлі фактично є дві загороди?

– Так, одна між так званими територіями і одна на кордоні з Єгиптом.

– Про першу знають у світі. Друга, менш відома, це між Ізраїлем і Єгиптом, і вона виконує, радше, антиміграційну функцію?

– Так, це копія загороди, яку колись збудували американці на мексиканському кордоні, щоб не переходили нелегали. Сполучені Штати це першими ввели колись.

– Якщо повернутися до цієї відомої у світі загороди, яка виконує безпекову функцію, не є таємницею, що багато супротивників було і в самому Ізраїлі та й у світі – критикують за розділення між народами, за те, що відсутній діалог, що Ізраїль відгороджується. Як ця критика була подолана в Ізраїлі?

– Ніяк не була подолана, тому що Ізраїль – відкрите суспільство, є опозиція, є коаліція, є ліві, є праві партії. Ясно, що наші лейбористи, соціал-демократи проти цього, у нас є ще більш радикальні ліві рухи, які до сьогодні намагаються боротися проти цієї загороди, тому що є кілька місць, де вона заважає жити селянам, наприклад, є таке арабське село, яке нею поділене навпіл, важко людям працювати. Але уряд вирішив і військові вирішили, що це змінить на краще ситуацію кардинально і так воно вийшло.

– Тобто, весь цей негативний піар, а також вартість загороди, Ізраїль був готовий витримати і заплатити?

– Так, звісно. Це височезні бетонні стіни, це не те, що пропонує Коломойський, сталеві бляхи, через які можна пропустити і струм. Тут такого нема, але свою роль загорода на Близькому Сході виконує.

– Як би Ви відповіли на внутрішні українські дискусії щодо стіни на сході України, що це розділить два народи зі споконвічними добрими братніми стосунками?

На Луганщині і на Донеччині, щоб не допустити розгортання війни, можливо це є вихід

– Дуже важко на це відповідати, бо мені взагалі дуже важко це уявити. Кордон на Донбасі, який я досить добре знаю, буде з сусідами, з Ростовською областю. Але у світлі того, що відбувається зараз на Луганщині і на Донеччині, можливо, це як така міра, щоб не допустити розгортання війни, можливо, це є вихід. Звісно, що російський уряд каже, що ми нікого там не надсилаємо, там ніяких наших військ немає, якщо є, то якісь волонтери, сепаратисти невідомі. Тому боротися з цим між державами не виходить. І тому, я думаю, що це вихід. Це вихід, бо треба загасити цю пожежу, це вогнище, яке зараз палає на Донбасі. Мені взагалі дивно, як малесенький цей Слов’янськ, який тримається дуже багато часу, це стотисячне місто – значить, звісно, там є не тільки сепаратисти, там є найманці, там мають бути люди добре озброєні, а зброю в крамницях не купують! Так що, я думаю, що загорода може бути виходом із ситуації.

– Тобто як людина, яка знає досвід Ізраїлю, і роль, і функцію, яку виконує загорода на Близькому Сході, а також людина, яка знає досвід України, Ви б порадили Україні виконувати цей план?

Побудова загороди варта того, аби був мир

– Якщо ситуація дійсно така безвихідна, це може бути якийсь вихід, щоб загасити це полум’я, бо воно може ще не так сильно горіти, але горіти може довго, якщо не буде щільно закритий кордон. Важко собі це уявити. Тому що відомо, що навіть родини є у сусідніх селах, сусідніх містечках – як це все буде? Але припиняти це все треба негайно. Тому що воно й так уже затяглося, і чим більше цей вогонь жевріє, тим важче буде його загасити далі. Я вважаю, що побудова стіни варта того, аби був мир.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG