Доступність посилання

ТОП новини

Медведчука призначать хазяїном Донбасу? (Інтернет-видання)


Києву доведеться змиритися з тим, що зачистити Донбас повністю не вийде. Тому що фактично Україна воює не з групою сепаратистів, а з багатим втікачем-злодюгою, за спиною якого стоїть недружня сусідня країна, стверджує сайт «Третя республіка». Інтернет-видання пише, що компромісу з Донецької та Луганської областей не уникнути, і навряд чи він всім сподобається. За інформацією журналістів, вже існує угода, згідно з якою Донецька і Луганська області залишаться у складі України. З дуже широкими правами автономії, російською мовою та іншими атрибутами, які відповідають на питання «За що боролися?!» Фактичним господарем регіону стане Віктор Медведчук, а от статус місцевих феодалів буде переглянутий на основі виявленої лояльності. Межі автономії будуть змінені, і тут перед українською владою постає досить серйозне питання – як позначити кордон автономії? Тобто – де будувати велику стіну імені Ігоря Коломойського.

Пише про можливість призначення керівником Донеччини Віктора Медведчука написав і сайт «Еспресо ТБ». Автор статті наводить три найбільш імовірних сценарії розвитку подій у разі такого призначення. В першому сценарії автор не виключає прагнення Медведчука увійти у велику українську політику у ролі посередника та «замирювача Донбасу». Однак отримавши посаду кум Путіна отримає непоганий стартовий майданчик на місцевих виборах, після чого у Порошенка уже майже не буде законної можливості позбавити його влади на Донбасі. Другий сценарій розвитку подій випливає з припущення, що всі рухи Медведчука регулюються виключно Путіним, і, відповідно, призначення колишнього «сірого кардинала» керівником області є планом з перетворення Донбасу на нове Придністров’я. Третій сценарій передбачає, що Путін перш за все зацікавлений в тому, щоб Україна максимально ослабла, загрузнувши в довготривалій та виснажливій війні на Сході. І тут хазяїну Кремля можуть стати в нагоді політичні амбіції та бажання власного кума повернутися у велику політичну гру. Підтримавши призначення Медведчука очільником області, Путін виведе на шахівницю нову фігуру. Однак, як пише інтернет-видання, жоден з сценаріїв не є бажаним для України. Тому Порошенку варто серйозно обмізкувати можливі наслідки перш ніж надавати Медведчуку бодай якісь офіційні повноваження.

Перемир’я з сепаратистами на Сході дало певний позитив, зауважив в інтерв’ю «Українській правді» командир батальйону «Артемівськ» Костянтин Матейченко. За його інформацією, упродовж останнього тижня сепаратисти почали залишати зброю і стали повертатися на роботу. Але ментальність Донбасу сприймає лише твердість, рішучість і силу. Толерантність там не в пошані. Відтак командир батальйону радить президентові буди більш рішучим.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG