Доступність посилання

ТОП новини

ЄС узгоджує нові санкції через становище в Україні, але тим часом знову без третього етапу


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Комітет постійних представників Ради Європейського союзу домовився у четвер знову розширити перелік фізичних і юридичних осіб, щодо яких застосують санкції через їхні дії проти територіальної цілісності України, повідомила Рада ЄС.

Крім того, узгоджено розширення критеріїв для запровадження таких санкцій, що відкриє шлях накладати замороження активів і візові заборони щодо фізичних і юридичних осіб, які активно підтримують рішення російських політиків стосовно анексії Криму чи дестабілізації на Сході України або здобувають вигоду від цих рішень.

Ці домовленості, ухвалені за дорученням засідання Ради міністрів закордонних справ ЄС, що відбулося у вівторок, після формального затвердження набудуть чинності у п’ятницю ввечері, коли їх заплановано оприлюднити в Офіційному журналі ЄС, мовиться в повідомленні.

За даними кореспондента Радіо Свобода у Брюсселі, цього разу йдеться про ще 15 осіб і 18 компаній.

Крім того, повідомляє Рада ЄС, комітет постійних представників обговорив подальші заходи щодо обмеження торгівлі з анексованими Кримом і Севастополем та інвестицій у ці регіони.

Також комітет обмінявся думками про підготовчу роботу Європейської комісії і Європейської служби зовнішніх дій щодо подальших цільових санкцій і пропозицій застосувати їх, серед іншого, стосовно доступу до ринків капіталу, оборонного сектору, товарів і технологій подвійного призначення, зокрема, в енергетичному секторі, мовиться в повідомленні.

Ці дві останні пропозиції постійні представники розглянуть на наступній зустрічі вже в п’ятницю, повідомили в Раді ЄС.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, наступного тижня можливі й подальші зустрічі посадовців ЄС на тему нових санкцій.

Європейський союз, як і США й деякі інші країни, вже запроваджували низку санкцій у зв’язку з анексією українського Криму Росією й дестабілізацією в Україні. Першим етапом санкцій ЄС були політичні, другим, який час від часу розширюють дотепер, стали санкції стосовно фізичних і юридичних осіб із Росії й України, причетних до дестабілізації України. Наразі в такому списку ЄС – 72 особи і дві компанії з Криму.

Євросоюз, як і США, все погрожують застосувати й третій етап таких санкцій, проти цілих секторів економіки Росії, якщо Москва не припинить дестабілізовувати Україну, але час від часу змінюють умови запровадження цього етапу і постійно уникають його. Обіцяні на п’ятницю рішення можуть стати першими, що будуть наближатися до такого етапу секторальних санкцій.

XS
SM
MD
LG