Доступність посилання

ТОП новини

На трьох поранених в АТО українських військових припадає один загиблий – медики


Співвідношення загиблих і поранених в АТО в Україні складає один до трьох, це досить високий показник, заявили сьогодні у Дніпропетровську військові лікарі.

За словами керівника кафедри військової хірургії Української військово-медичної академії Ярослава Заруцького, з початку протистояння у зоні АТО загинуло близько 450 українських військових, майже півтори тисячі поранені.

«Це офіційна статистика. Співвідношення вбитих і поранених, на жаль, один до трьох. В інших війнах, в інших країнах співвідношення було один до п’яти, один до чотирьох з половиною. Тобто дуже в нас багато смертельно поранених, тяжко поранених. Якщо говорити про статистику постраждалих цивільних осіб – те саме співвідношення», – зазначив Заруцький.

За його словами, у цих умовах перед Україною стоїть завдання відродження системи військової медицини, зокрема, надання якісної медичної допомоги у військових шпиталях.

Як поінформував фахівець, наразі на Дніпропетровщині, в селищі Черкаському, де базується одна з військових частин, формують перший шпиталь для легкопоранених військових із зони АТО.

«Для того, щоб не везти легкопоранених в тил, не витрачати ресурси, їх можна лікувати тут, на місці. Їх можна повертати до мирного життя або в ряди війська», – сказав Заруцький.

Як поінформували військові лікарі, наразі перед медиками також стоїть завдання з координації дій між військовою й цивільною медициною. Військові лікарі вважають, частину поранених могли б приймати центральні районні лікарні поблизу від зони АТО.

Вони також позитивно оцінюють досвід Дніпропетровщини в лікуванні поранених АТО, де обласний військовий шпиталь працює у тісній взаємодії з обласною клінічною лікарнею імені Мечникова.

XS
SM
MD
LG