Доступність посилання

ТОП новини

Смуга Гази: коротке перемир’я скінчилося


Ізраїльські танки Меркава на кордоні зі Смугою Гази, 4 серпня 2014 року.
Ізраїльські танки Меркава на кордоні зі Смугою Гази, 4 серпня 2014 року.

У Смузі Гази поновилися бойові дії після короткого одностороннього перемир’я з боку Ізраїлю. Уряд країни, попри міжнародне обурення через загибель багатьох цивільних, має твердий намір довести знешкодження бойовиків до кінця.

Ізраїль завершив сьогодні своє семигодинне припинення вогню у Смузі Гази, яке він оголошував із гуманітарних міркувань. Як заявив прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу, воєнна кампанія поновлюється і триватиме доти, доки до Ізраїлю не буде повернений спокій.

Припинення вогню, щоправда, було відносне: радикальне палестинське угруповання «Хамас» заявляло, що не підтримає його. А Ізраїль попереджав, що і протягом семи годин перемир’я відповідатиме на напади.

Палестинці повідомили, що протягом перемир’я Ізраїль обстріляв один із таборів біженців у місті Газа, внаслідок чого загинула дитина і були поранені 29 людей. Ізраїльські військові заявили у відповідь, що не обстрілювали того табору, і додали, що натомість бойовики «Хамасу» знову обстріляли ракетами ізраїльську територію.

Міністр закордонних справ Ізраїлю Авіґдор Ліберман, виступаючи сьогодні на засіданні комітету Кнесету з закордонних справ і оборони, наголосив, що його країна не має наміру залежати у своїх діях від дій хамасівців. «Невизначена ситуація, невизначеність вибору не розглядається, бо в такому разі «Хамасові» залишається ініціатива, коли відкривати вогонь і як роздмухувати полум’я, а нам лишається тільки відповідати. Нормальна розвинена держава не може поводитися відповідно до рішень терористичного угруповання порушувати чи не порушувати спокій», – заявив міністр.

Нова трагедія у школі ООН

Одностороннє припинення вогню Ізраїль проголосив по тому, як учора світ охопило засудження чергового влучання в будівлю школи ООН у Смузі Гази, внаслідок чого знову були жертви – 10 людей загинуло в цій будівлі, де знайшли притулок цивільні втікачі від бойових дій.

Пан Ґі Мун
Пан Ґі Мун

Цей обстріл різко засудив генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун як «кричущу аморальність і злочинний акт». Він закликав притягти до відповідальності винних у цьому «грубому порушенні міжнародного гуманітарного права». Також різко скритикували цей обстріл у США.

Ізраїль підтвердив, що дійсно обстрілював ціль біля тієї школи – трьох бойовиків зі спорідненого з «Хамасом» угруповання «Ісламський джигад», які якраз проїжджали поруч на мотоциклі. Речник уряду Марк Реґев наголосив, що коли бойовики перетворюють околиці шкіл на зону війни, відповідальність за жертви лягає на них.

Ізраїль хоче знищити здатність бойовиків до нападу

Це був уже третій обстріл будівель шкіл ООН у Смузі Гази, що призвів до жертв, у перебігу 28-денного наразі конфлікту між Ізраїлем і палестинським радикальним збройним угрупованням «Хамас» і його спільниками. У комплексах будівель установ ООН у Смузі Гази нині знайшли притулок близько 270 тисяч цивільних палестинців.

За час конфлікту загинули понад 1 тисячу 800 палестинців, переважно цивільних, і 67 ізраїльтян: 64 військових і 3 цивільних.

Ізраїль заявляє, що головна мета операції – знищити пускові ракетні установки, майстерні для виробництва ракет і склади зброї «Хамасу», а також диверсійні тунелі, якими бойовики потрапляють на територію Ізраїлю. Тим часом ці установки хамасівці ставлять переважно посеред житлових кварталів, а майстерні і склади нерідко облаштовують у підвалах житлових будинків чи мечетей.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG