Доступність посилання

ТОП новини

Мобілізують лише тих, кого треба – Міноборони


Олександр Правдивець, заступник начальника мобілізаційного відділу Міністерства оборони
Олександр Правдивець, заступник начальника мобілізаційного відділу Міністерства оборони

Половина терміну третьої хвилі мобілізації позаду. За неофіційною інформацією, близько 10 тисяч військовозобов’язаних знаходяться у розшуку за ухилення від служби. Втім, у Міноборони запевняють – мобілізація проходить згідно плану рівномірно в кожній області. Зокрема, про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив заступник начальника мобілізаційного відділу Міністерства оборони, полковник Олександр Правдивець.

– Було оголошено про план мобілізації у 50-60 тисяч осіб. Наскільки є пропорційною ця мобілізація? Адже за оголошенням, вона повинна відбуватись пропорційно по всіх областях.

Знизилась явка громадян на призовні дільниці. Це обумовлено, по-перше, небажанням деяких громадян виконувати свій конституційний обов’язок, по-друге, боязнь того, що їх направлять одразу в зону АТО
Олександр Правдивець

– Я можу запевнити, що всі черги мобілізації проводились пропорційно. Наряди на призов комісаріати отримали майже рівні для поставки мобілізаційних ресурсів. Інша річ в тому, що знизилась явка громадян на призовні дільниці. Це обумовлено, по-перше, небажанням деяких громадян виконувати свій конституційний обов’язок, по-друге, боязнь того, що їх направлять одразу в зону АТО. Але Міністерство оборони заявляє офіційно: керівним складом Збройних Сил України визначено, що ті, хто були призвані, без відповідної підготовки, будуть направлені до навчальних центрів на ті спеціальності, які потрібні зараз у військах. Це, в першу чергу, спеціальності споріднені з цивільними: водії автомобілів категорії С, водії автотракторної техніки, механіки-водії, лікарі та медичний персонал. Також назріло питання заміни військовослужбових, що проходять службу безпосередньо в зоні АТО. Хотілось би, щоб люди поставились з розумінням до цього. Заміна буде відбуватись поетапно. Хвилі мобілізації і обумовлюють можливість цієї поетапної заміни.

– А як щодо демобілізації? Чи визначений вже механізм та терміни?

– Демобілізація – це зворотній процес. Він проводиться на підставі рішення Президента у відповідних указах відповідно до законів України. Цей процес також не є миттєвим.

– Вчора вночі був обстріляний військкомат в Харкові. На щастя, немає постраждалих. Чи можемо ми трактувати це як спробу зірвати мобілізацію в Харкові?

Військкомати в Донецьку та Луганську, на звільненій від терористів території, відновили свою роботу та здійснюють мобілізацію
Олександр Правдивець

– Звичайно. Це діяльність терористів на те, щоб були зірвані заходи проведення мобілізації, що спрямовані доукомплектування військових частин мобілізаційними ресурсами: особовим складом і технікою національної економіки. На сьогоднішній день правоохоронні органи, у компетенції яких знаходиться ця справа, займаються її розслідуванням. Незважаючи на це, військкомати продовжують свою роботу. До речі, військкомати в Донецьку та Луганську, на звільненій від терористів території, відновили свою роботу та здійснюють мобілізацію відповідно до указу Президента.

– Тобто переселенці теж можуть бути мобілізовані?

– Ймовірно. По-перше, це обов’язок всіх громадян України, справа всього українського народу, як визначено Законом України. Тому громадяни, які бажають виконати свій конституційний обов’язок можуть в добровільному порядку звернутися в будь-який військовий комісаріат на території України. Відповідно до розпорядження до лав військових мають взяти всіх бажаючих після проведення відповідних перевірок.

– Особливо Західною Україною розповсюджується хвиля протестів матерів та жінок проти третьої хвилі мобілізації. Як це впливає на її перебіг?

Сепаратисти та терористи активно співпрацюють з вразливими категоріями осіб: дружинами, матерями. Вони зв’язувались з ними по телефону, запитували, де їх чоловіки, а після того обстрілювали
Олександр Правдивець

– Впливає прямо. Яскравий приклад – Закарпатський військкомат. Там перерозподілили пропорцію укомплектування на інші області. Зірвати поставку мобілізаційних ресурсів може бути вигідним лише для сепаратистів. Сепаратисти та терористи активно співпрацюють з вразливими категоріями осіб: дружинами, матерями. Вони зв’язувались з ними по телефону, запитували, де їх чоловіки, а після того, як отримували інформацію, обстрілювали місця знаходження відповідно до інформації. Слід розуміти, кому стане гірше від таких «послуг». Не думаю, що ті хлопці, що служать, хочуть, щоб їх сім’ї займались таким.

– Окрім людських, мобілізовують і матеріальні ресурси. Які успіхи в цьому напрямку?

– Це, в першу чергу, транспортні засоби та техніка. Ми виконуємо планові завдання, але в різних областях по-різному. Цей процес також передбачений законом. В мирний час на транспортні засоби також видаються мобілізаційні приписи. При мобілізації техніка передається в розпорядження командира відповідної військової частини. При демобілізації цей процес аналогічний, тільки в зворотному напрямку. При пошкодженні майна, порядок компенсації збитків також визначений в законодавстві.

– Зараз вже можна говорити про екватор третьої хвилі мобілізації. Які Ваші прогнози надалі?

– Думаю, що мобілізаційний обсяг буде виконаний весь. Ви розумієте, якщо було б не потрібно, ніхто нікого б не призивав. Це все розтрати для бюджету. Існують спеціальні розрахунки. Там великі суми. Тому зайвих призивати не будуть.

– Чи можна тоді говорити про четверту хвилю мобілізації?

– Зараз займаємось третьою хвилею. Подивимось, як будуть розвиватись події. Вони покажуть.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG