Доступність посилання

ТОП новини

«Провину» Савченко довести неможливо – адвокат


Адвокат української льотчиці Надії Савченко, викраденої в Луганській області і заарештованої в Росії, Марк Фейгін заявляє, що російська сторона не зможе довести «провину» українки. «На сьогодні доказів провини Савченко немає», – сказав він сьогодні в Києві.

При цьому Фейгін закликав українську владу з метою прискорення розгляду справи Савченко вже зараз ініціювати питання у Міжнародному кримінальному суді в Гаазі (Нідерланди).

Крім того, адвокати повідомили, що як випливає з матеріалів справи, свідками в справі проходять два сепаратисти з батальйону «Зоря», які прямо зацікавлені оббрехати підозрювану.

Інший адвокат Савченко Ілля Новиков заявив, що українська льотчиця припускає, що пасажирський літак Малайзійських авіаліній у Донецькій області був збитий за допомогою російських військових.

За словами адвоката, у Савченко, за правилами утримання в російських СІЗО, на місяць є два побачення, які вона планувала витратити для зустрічей з українським консулом. «Замість того, ми не розуміємо за чиєю ініціативою, але так чи інакше, до цього мав стосунок слідчий, який веде цю справу, їй було запропоновано зустрітись із групою російських журналістів телеканалу LifeNews», – сказав Новіков, відповідаючи на запитання українських ЗМІ, чому Савченко дала інтерв’ю саме цій знімальній групі.

За словами адвоката, розмова Савченко з російськими журналістами тривала близько півтори години, з якої для короткого телевізійного ролика було взято лише одну фразу. «З цієї фрази можна було зрозуміти, що Надія Савченко вважає, що малайзійський «Боїнг» збили не сепаратисти... Фрази були вирізані з контексту... Вона просила мене наголосити, що та фраза про збитий літак, що його збили не сепаратисти, у тому контексті, в якому вона була в інтерв’ю, означає наступне: що сепаратисти не могли лише своїми силами збити «Боїнг» і що їм допомагали російські збройні сили. Саме це вона мала на увазі», – сказав Новіков.

Адвокат також зазначив, що вчора зустрічався з підзахисною і може вказати на гарні умови її тримання в СІЗО, нормальне харчування й прийнятне поводження персоналу ізолятора й слідчих.

У середині червня Савченко захопили бойовики на Луганщині. Пізніше з’ясувалося, що вона перебуває під вартою в Росії. Там її звинуватили у причетності до загибелі під Луганськом російських тележурналістів, які, нелегально прибувши на територію України, у складі групи бойовиків висвітлювали їхні напади на українських військових.

Російські слідчі стверджують, що Савченко затримали після того, як вона сама в’їхала до Росії «без документів під виглядом біженки». Українська влада заявляє, що Савченко викрали бойовики на Донбасі і потім передали російській владі. В Україні порушили кримінальну справу про викрадення Савченко.

XS
SM
MD
LG