Доступність посилання

ТОП новини

ООН схвалила розслідування злочинів «Ісламської держави»


В ООН схвалили пропозицію влади Іраку щодо розслідування злочинів проти цивільного населення з боку угруповання «Ісламська держава» на півночі і півдні країни.

Рада ООН з прав людини одноголосно схвалила виділення близько 1,2 мільйона доларів на встановлення фактів злочинів, які чинять ісламісти.

Для розслідування міжнародних воєнних злочинів можуть використовуватися будь-які свідчення.

«Ми зіштовхнулися з терористичним монстром», – сказав міністр із захисту прав людини Іраку Мухаммед ас-Судані перед голосуванням за це питання в ООН.

За словами заступника верховного комісара ООН з прав людини Флавії Пансіері, переслідування етнічних чи релігійних груп є рівносильним злочинам проти людяності. Але вона додала, що обстріли іранською армією цивільних районів, контрольованих «Ісламською державою», також можуть бути воєнними злочинами.

На початку літа ісламісти значно просунулися на півночі Іраку, що змусило США застосувати авіацію на підтримку іракських і курдських сил безпеки. Це вперше з моменту відведення військ США з Іраку у 2011 році.

«Ісламська держава» є войовничим угрупованням, яке підтримує жорстку лінію ісламського халіфату. Його бойовики захопили значні територію в Іраку і Сирії.

Іракським курдам, формування яких, окремі від урядових збройних сил Іраку, не мають достатньо озброєнь, вирішили надати зброю США, Італія, Франція, Велика Британія та Німеччина.

XS
SM
MD
LG