Доступність посилання

ТОП новини

В анексованому Криму хвиля обшуків


У будинку кримської активістки Єлизавети Богуцької провели обшук
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

У будинку кримської активістки Єлизавети Богуцької провели обшук

Сімферополь – В окупованому Криму проводяться масові обшуки. Об’єктами ретельної уваги російських правоохоронців стають кримськотатарські активісти та громадяни України, які проживають на території півострова. Представники Меджлісу та експерти вважають, що таким чином російська влада намагається залякати тих, чия громадянська позиція є відмінною від думки офіційного Кремля.

Час для проведення обшуку зазвичай обирають ранковий. На світанку до осель пересічних мешканців вриваються озброєні люди у камуфляжі та масках на обличчях. До будинку родини Аблаєвих у Нижньогірському районі постукали о сьомій ранку. Намагалися виламати двері, а згодом російські спецназівці перелізли через паркан. На ту мить надворі була лише господиня оселі та її маленька дитина.

«Спрямував на мене пістолет і каже: швидко до стіни. Я мусульманка, голова не накрита, дитина плаче, дитина злякалася, усі у будинку злякалися», – розповідає Сусанна Аблаєва, мешканка Нижньогірського району Криму.

Дві години у її оселі шукали зброю та вибухові речовини, а коли не знайшли, звернули увагу на релігійну літературу. У підсумку вилучили одну з книг для перевірки на відповідність до списку забороненої літератури, який нещодавно почав діяти на території анексованого півострова. Таких обшуків за останній тиждень провели вже більше ніж десяток.

Кримських татар намагаються залякати – Меджліс

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял вважає такі дії російських силовиків спробою залякати кримських татар з активною громадянською позицією. Адже майже всі, в кого в останні дні відбуваються обшуки, є активістами або керівниками регіональних меджлісів.

«На мій погляд, відбувається певне залякування кримських татар, кримських мусульман. Робиться це засобами, які нагадують 18 травня 1944 року, коли рано-вранці озброєні люди вриваються до будинків, де ще сплять люди, діти, перевертають усе вверх дном. Я переконаний, якщо у правоохоронних органів є підстави перевірити на наявність зброї, заборонених предметів, то усе це можна зробити у більш цивілізований спосіб», – каже заступник голови Меджлісу Наріман Джелял.

Обшуки пов’язані із виборами у Криму – блогер

Дизайнер Ліза Богуцька набула чималої популярності як блогер від часу анексії Криму, коли почала висловлювати критику дій російської влади на сторінках соціальної мережі Facebook. У понеділок у її будинку також провели обшук, вилучили усі комп’ютери та цифрові носії інформації, а її саму доставили до відділку, де тримали кілька годин.

Єлизавета Богуцька, архівне фото
Єлизавета Богуцька, архівне фото

«За три години приступили до питань щодо моїх публікацій у Facebook. Що вони начебто носять екстремістський характер. Що на мене написали заяви мої сусідки, яким не подобається моє ставлення до Росії», – розповідає Богуцька.

На її думку, все це відбувається через вибори до місцевих органів влади Криму, які мають пройти 14 вересня і будуть вперше проходити за російським сценарієм.

Єлизавета Богуцька розповіла про обшук і допит
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

Політолог Володимир Єгоров дотримується іншої точки зору. Як він розповів Радіо Свобода, вибори в Криму будуть безальтернативними, адже усі знають, хто має перемогти. Тиск з боку правоохоронців у вигляді обшуків, на його думку, є намаганням боротьби з інакомисленням і саме тому за об’єкт тиску обирають людей відомих або лідерів громадської думки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG