Доступність посилання

ТОП новини

Україні наразі не варто турбуватися з приводу еболи – речник ВООЗ


Зображення вірусу Ебола під мікроскопом (фото ©Shutterstock)
Зображення вірусу Ебола під мікроскопом (фото ©Shutterstock)

Олесь Ковач

Лондон – Збитки від лихоманки ебола в Західній Африці можуть сягнути понад 32 мільярдів доларів до кінця нинішнього року. Про це йдеться у звіті експертів Всесвітнього банку. Найбільше потерпають від епідемії економіки трьох держав: Гвінеї, Ліберії та Сьєрра-Леоне. За останньою інформацією Всесвітньої організації охорони здоров'я, жертвами лихоманки стали понад 3,4 тисячі осіб – близько половини інфікованих. Є і перший випадок зараження у Європі. Але, як заявив Радіо Свобода речник ВООЗ, Україна перебуває в безпечній зоні, їй вірус ебола наразі не загрожує.

Останньою у низці європейських країн помітно посилилось острахи щодо можливості поширення смертельного вірусу ебола, по тому, як стало відомо про випадок в Іспанії, де медсестра Тереса Ромеро, яка працювала із зараженими, що прибули з Африки, сама стала жертвою вірусу

Прем'єр тієї країни Маріано Рахой навіть виступив зі спеціальним зверненням до парламенту Іспанії із закликом до спокою, водночас висловивши впевненість у кінцевому успіху.

Я цілковито впевнений у наших фахівцях, які працюють з цією ситуацією. І ми подолаємо цю хворобу
Маріано Рахой

«Передання цього захворювання не відбувається так просто, тому що хвороба має бути вже в надзвичайно активній стадії. Отож залишаймося спокійними, тому що я цілковито впевнений у наших фахівцях, які працюють з цією ситуацією. І ми подолаємо цю хворобу», – сказав глава іспанського уряду.

У Великій Британії також активно обговорюють заходи з протидії поширенню вірісу ебола на Британські острови. Пролунав навіть заклик щодо облаштування спеціальних пунктів перевірки у портах в'їзду до Сполученого Королівства.

Урядова організація «Громадське здоров'я», з посиланням на рекомендації ВООЗ, відкинула подібні заклики, як такі, що можуть призвести до паніки та марної трати зусиль. Втім прем'єр Девід Камерон провів засідання урядового комітету «Кобра» з надзвичайних ситуацій, обговорюючи наступні кроки британських властей у плані зменшення ризику поширення ебола.

Чи варто непокоїтись Україні?

Звісно, Іспанія досить далеко, а Західна Африка ще навіть далі. Але, зрештою, чи існує привід для бодай легкого занепокоєння українцям?

Речник ВООЗ Девід Джоунс в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив: «З тієї інформації, що до нас доходить, нині немає жодного безпосереднього ризику для України потрапити до списку країн, де виявлено випадки захворювання».

Сподіваємось, що місцеві органи охорони здоров'я в Україні братимуть до уваги важливість всіх кроків, необхідних для припинення поширення вірусу ебола
Девід Джоунс

«Однак ми прискіпливо стежимо за розвитком ситуації, а також сподіваємось, що місцеві органи охорони здоров'я в Україні братимуть до уваги важливість всіх кроків, необхідних для припинення поширення вірусу ебола», – додав речник.

Тим часом Європейська комісія звернулась до іспанських властей за офіційним поясненням того, яким саме чином медсестра з мадридського шпиталю «Карлос ІІІ» заразилась вірусом ебола. Влада Євросоюзу сподіваються у такий спосіб виробити певний список заходів, які стали б на заваді виникненню подібних випадків в інших частинах Європи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG